2024. március 29., péntek

Megalakult a Bácskai Bunyevácok Szövetségének zombori tagozata

Szabadka és Újvidék után Zomborban is megalakult az immár hét esztendeje létező Bácskai Bunyevácok Szövetségének városi tagozata.

– A Szövetség voltaképpen párt, amely Szerbiában egyedül képviseli az itt élő bunyevác nemzeti közösség érdekeit. A 2007-ben történt megalakulásunktól kezdve minden választáson önállóan indultunk, helyi, tartományi és köztársasági szinten egyaránt. Azért, mert így a párt saját neve alatt állhat ki a bunyevácok érdekeiért, hiszen ha valaki bunyevácként egy másik pártlistán szerepel, az nem a nemzeti érdekeket képviseli, hanem a párt politikáját – magyarázta Mirko Bajić pártelnök, és hozzátette, hogy a párt célja, hogy képviselőt juttasson a zombori önkormányzatba, miként ezt Szabadkán sikerült elérni.

– A párt zombori városi bizottsága mindenekelőtt a bunyevácok nemzeti identitásának megőrzése érdekében tevékenykedik majd, mégpedig a hagyományőrzés, a tájékoztatás és az anyanyelvi oktatás terén. Ezek a jogok legegyszerűbben a politikai tevékenység révén valósíthatók meg – fejtette ki Miroslava Drvar, a párt zombori tagozatának elnöke.