2024. március 29., péntek

A Zorbával kezdődik

A Szegedi Szabadtéri Játékok 83 esztendeje során a közönség először ül majd háttal a Fogadalmi templomnak

A Zorba, a görög című táncjátékkal pénteken elkezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok programsorozata a Dóm téren, ahol a színpadot az idén a Dóm felújítása miatt a székesegyházzal szemben állították föl. Mikis Theodorakis zenéjére – melyet az 1964-es, három Oscar-díjjal jutalmazott film tett világhírűvé – Harangozó Gyula, a Kossuth-díjas koreográfus, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója készít koreográfiát, illetve a librettót is ő jegyzi.
A Győri Balettel együttműködésben születő előadás egyik érdekessége, hogy lenyűgöző, Szegeden eddig még nem látott játék fogadja a közönséget. Dmitrij Simkin díszlettervező bonyolult, geometrikus, már-már kubista teret képzelt el, melyet egyrészt többlépcsős szerkezete tesz izgalmassá, másrészt a speciális, 3D-s vetítéstechnika, mely amellett, hogy jelenetfestő funkciója van, egészen elképesztő vizuális effektekre is képes. A Zorba igazi fesztiválelőadás lesz, melyben szerepet kap a Szeged Táncegyüttes is.

Július 11-én és 12-én Kálmán Imre operett-sikere, A csárdáskirálynő kerül műsorra, melyet utoljára közel egy évtizede láthatott a Dóm téri közönség. Az előadás a Budapesti Operettszínházzal közösen valósul meg. Ebben a műfajban hosszú évek óta nem szerepelt a Dóm téren előadás a Nagymező utcai teátrumtól, mely az operett nagyköveteként számos országban kedvelt vendég. Az Operettszínháztól megszokott magas színvonalon, modern formában, de az operettek műfaji kereteit tiszteletben tartva, parádés, vendégekkel megtűzdelt szereposztással kerül színre a darab. A történet az első világháború idején játszódik, és – bár ezt általában nem hangsúlyozzák az alkotók – ebben a koncepcióban, a világégés évfordulójának apropójából, némiképp kiemelik majd.

Az Elfújta a szél többek közt közönségkérésre is újra műsoron lesz, mégpedig július 18-án, 19-én és 20-án. A fellépő művészek névsorában változás várható, kizárólag a szegedi előadások kedvéért áll össze a Presgurvic-darab, igazi fesztivál-szereposztással.

Tizenöt évvel ezelőtt láthatta utoljára a Szabadtéri Játékok közönsége Kodály Zoltán Háry János című daljátékát. A nagyotmondó obsitos történetéből született, a magyar népdalra építő opera már 1938-ban szerepelt a szegedi szabadtérin. 2014-ben augusztus 1-jén és 2-án is előadja a játékok a fesztiválon emblematikusnak számító darabot. Az operai szerepekre a műfaj ismert művészeit, míg a prózai szerepekre ismert és népszerű színművészeket kér fel a fesztivál.
Az idei nyár musical-szenzációja mindenképp a Mamma Mia! lesz, melyre a világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban színpadra állítsa. A bemutató augusztus15-én lesz a Szegedi Szabadtéri Játékokon (előadják még 16-án, 17-én, 19-én, és 20-án), szeptemberben pedig a Madách Színházban lesz.
Herczeg Tamás, a játékok igazgatója elmondta, hogy a fesztivál történetének 83 esztendeje során a közönség soha nem vehetett részt ilyen körülmények közt – a Fogadalmi templomnak háttal helyet foglalva – az előadásokon, bár már a játékok indulásakor, az 1930-as években is felmerült a gondolat, hogy ebben a helyzetben játsszanak a téren. Húsz évvel ezelőtt többek közt azért ezt az azóta is használatos mobil lelátót választották, mert bármilyen helyzetben felépíthető.
A nézőtér megfordításával a játékok történetének legnagyobb színpadtechnikai fejlesztése valósult meg. Csaknem ezer négyzetméteres, vadonatúj, az eddiginél jóval többet tudó színpadot és korszerű világítástechnikát kapott a fesztivál. Harangozó Gyula, a fesztivál művészeti vezetője elmondta, az új technika különleges színpadi megoldásokat tesz lehetővé, melyet első ízben pénteken és szombaton láthat majd a közönség.
A mobil színpad és technika arra is lehetőséget kínál, hogy a fesztivál produkcióival – például az évad legnépszerűbb előadásával, a Mamma Mia!-val - turnéra induljon.