2024. március 28., csütörtök

Segíts nekem!

A leendő egyetemistáknak nyújtottak eligazítást a VaMaDiSz tagjai Újvidéken

Kicsivel déli tizenkét óra előtt már több mint hatvan leendő egyetemi hallgató kereste fel a Vajdasági Magyar Diákok Szövetségének (VaMaDiSz) standját, ahol a Help Me! (Segíts nekem!) elnevezésű program keretein belül az idén beiratkozó diákoknak nyújtottak segítséget és eligazítást Újvidéken.

Szabolcski Szabolcs, a VaMaDiSz tagja lapunknak elmondta, hogy reggel hét óta kicsivel több mint hatvanan keresték fel őket, a kérdések pedig a legtöbb esetben hasonlóak voltak.

– Leginkább azzal a kérdéssel fordultak hozzánk a hallgatók, hogy melyik kar hol található. Aztán sok pályázó vissza is tért, hogy a szükséges űrlapokat közösen töltsük ki. Volt aki például azt kérdezte, hogy hová kell mennie az orvosi vizsgára, amely a Testnevelési Karra való jelentkezés egyik előfeltétele. Nem volt példa arra, hogy valaki hiányos dokumentumokkal jelent volna meg, mivel előzőleg ezt mind megvásárolták a karokon. A legnagyobb gondot tehát inkább a jelentkezési lapok helyes kitöltése jelentette – mutatott rá a szövetség tagja.

Szabolcski a VaMaDisz által kiadott Gólyafüzetre is felhívta lapunk figyelmét, amelyet szintén a leendő hallgatók számára készítettek.

– A füzet gyakorlatilag áttekintést ad abból, hogy mire számíthat a jövendőbeli diák az egyetemi évei alatt, valamint azt is taglalja, hogy milyen lehetőségek várják. Igyekeztünk minden olyan információt belefoglalni, amely a felsőoktatási tájékoztató füzetből kimaradt. Praktikus tanácsok mellett különböző – az egyetemek által használt – fogalmakat is taglal kiadványunk, továbbá egyetemista programokról is beszámol, mint az önkéntes munkavállalás lehetőségei, az ismert amerikai Work and Travel-programok. A karriertanácsadásnak is szenteltünk egy külön fejezetet. Végül helyet kaptak a különböző sportolási lehetőségek is, amelyek Kikindán, Újvidéken, Nagybecskereken, Zomborban és Szabadkán várják a hallgatókat – magyarázta Szabolcski.

Ágó Krisztina, a szövetség tagja a szervezet tájékoztató körútjáról beszélt lapunknak.

– A körutak alkalmával is elkészítünk egy füzetet, amelyben minden szükséges információt kézhez kapnak a középiskolások. Megtudhatják például, hogy milyen szakok nyílnak a tartományi felsőoktatási intézményekben, ugyanakkor az érdeklődők a menzákról, kollégiumokról, tehát étkezési és szálláslehetőségekről is olvashatnak benne – fejtette ki a VaMaDisz tagja.

Mint megtudtuk, ezeket a füzeteket a szövetség minden tartományi középiskolában szétosztja a magyar ajkú diákok között. Emellett a szervezet előadást is tart a felsőoktatási intézményekről.

Az év közbeni segítségnyújtással kapcsolatosan a szervezet akivistái elmondták, hogy a diákok szövetsége egész évben készen áll választ adni az egyetemisták kérdéseire.

Varga Zoltán, a VaMaDiSz tagja beszámolt arról, hogy sokszor egészen rendhagyó kérdésekkel fordulnak hozzájuk a diákok.

– Arra is van példa, hogy valaki egy bizonyos tanár előadásmódjáról kérdez, vagy arról, hogy egy adott tanszéken hogyan lehet letenni egy vizsgát. A tananyaggal kapcsolatban is sokszor kérnek útbaigazítást a diákok. Hogy ezekre a kérdésekre mind választ tudjunk adni, szervezetünk arra törekszik, hogy minden karról legalább egy-két hallgató betagosodjon, hiszen így könyebb a tanácsadás – szögezte le Zoltán.

A szövetség tagjai egyébként ma is várják a kérdéseikkel hozzájuk fordulő leendő hallgatókat az újvidéki egyetemi városban reggel héttől délig.