2024. április 25., csütörtök

Új munkatörvény – közvita nélkül

Kori Udovički: A jogszabályt a választásokon szavaztuk meg – Miroslav Vasin: Ez távol áll az európai értékrendtől

Az új munkatörvényt közvita nélkül kívánja a parlamenti döntéshozatalba bocsátani a kormány, és már a hónap közepén el szeretnék fogadtatni azt a szerb képviselőházzal. A szakszervezetek és az ellenzék tiltakoznak arra hivatkozva, hogy alkotmányba foglalt kötelezettség volna a nyilvános társadalmi vita megtartása. Miroslav Vasin tartományi munkaügyi titkár szerint az európai alapértékek sárba tiprását jelentené, ha a parlament úgy fogadná el a munkavállalók jogait szabályozó új törvényt, hogy annak a cikkelyeit valós szociális párbeszéd nélkül véglegesítették.

Kori Udovički kormányalelnök és államigazgatási miniszter ezekre a bírálatokra reagált. Szerinte az új munkatörvényről voltaképpen a márciusi választások során döntöttek a szerbiai választópolgárok, akkor, amikor az új kormánytöbbségnek bizalmat szavazva a reformok véghezvitele mellett tették le a voksukat.

– A közvita fontos, az érintettek bekapcsolását szolgáló mechanizmus, két okból kifolyólag is: egyrészt azért, hogy a politikai akaratukat ők is kinyilváníthassák, másrészt azért, hogy a technikai megoldásokat is lehetőségük legyen leellenőrizni azoknak, akik alkalmazni fogják a törvényt. Nem jó az, ha egy procedúra nincs tiszteletben tartva, de az új munkatörvény esetében egy olyan tartalomról van szó, amelyről az egész társadalom dönt, méghozzá pontosan úgy, ahogyan az most történik – fogalmazott a miniszter asszony.

Miroslav Vasin közleményben reagált a sajátos jogértelmezésre. „Minden elismerés megilleti Kori Udovički miniszter asszonyt eddigi eredményeiért, de kijelentése, hogy a munkatörvényt a választásokon szavaztuk meg és az a próbálkozása, ahogyan egy ilyen fontos jogi aktus esetében a közvita elmaradását igyekszik megmagyarázni, teljesen elfogadhatatlan és érthetetlen. A szociális dialógus az egyetlen módszer, amelynek során egyeztethetők a munkaadók és a szakszervezetek közötti nézeteltérések, és távol áll az európai értékrendtől ennek az elmulasztása, azzal az érveléssel, hogy a kormány és a képviselőház hozza meg a végső döntést” – áll a közleményben.

Az Összefogás (Sloga) Szerbiai Egyesült Szakszervezetek szerint „a közvita elmaradásával nem csupán a demokratikus procedúrát éri sérelem, hanem a hatalom annak is bizonyítékát adja, hogy képtelen a bírálatokkal szembesülni.”A szakszervezet csütörtökön kiadott közleménye Kori Udovički sajátos magyarázatát sem hagyta válasz nélkül. „Pontatlan az államigazgatási miniszter állítása, hogy azért nem lesz közvita az új munkatörvényről, mert arról már egyetértés született a legutóbbi választásokon. A szavazáson ugyanis a választópolgárok valóban a reformokra, a módszeres rablás leállítására és a jobb életre szavaztak, de semmiképp sem arra, hogy az új munkatörvényt úgy fogadják el, hogy az a saját érdekük rovására kizárólag a nagytőke érdekét szolgálja”.