2024. április 18., csütörtök

Az EU kicsiben

Közös sajtótájékoztatót tartott a NALED és a tartományi helyi önkormányzati titkárság

A tartományi régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkárság és a NALED eddigi együttműködéséről és jövőbeli közös projektumairól tartott sajtókonferenciát tegnap Branislav Bugarski tartományi régióközi és helyi önkormányzati titkár és Violeta Jovanović, a Helyi Gazdasági Fejlődés Nemzeti Szövetségének (NALED) igazgatója Újvidéken, a Tartományi Képviselőházban.

Bugarski a sajtókonferencián arról beszélt, hogy a NALED-del már több éve közreműködnek, és ez alatt az idő alatt 23 vajdasági önkormányzatot sikerült bekapcsolni a Helyi Gazdasági Fejlődés Nemzeti Szövetségének programjaiba. Ennek köszönhetően több önkormányzat is megkapta a szövetség tanúsítványát, amely a megfelelő befektetési légkör meglétét, a helyi önkormányzatnak a beruházók fogadására vonatkozó felkészültségét igazolja. Arra is rámutatott, hogy a titkárság is elindított egy ehhez hasonló programot, amelynek feltételeit eddig a tartományban 30 város teljesítette. Ezek közé tartozik egy gazdasági fejlődéssel megbízott helyi iroda megnyitása és a jó párbeszéd felállítása a város, illetve önkormányzat termelőivel.

Violeta Jovanović, a NALED igazgatója is az együttműködés fontosságára mutatott rá. Megjegyezte, a közös munka célja a kedvezőbb gazdasági klíma megteremtése, amivel hozzájárulhatnak a régió gazdasági mutatóinak javulásához.

– Tanúsítványainkkal azt igazoljuk a vállalatok és a lehetséges befektetők számára, hogy az adott város, önkormányzat megbízható, tehát bármilyen vállalkozás sikeressé válhat az adott helyen. Céljaink között szerepel a megfelelő párbeszéd kialakítása a helyi termelők, iparosok és az önkormányzat között, és ez növelheti a gazdasági teljesítményt. Emellett a fejlődéshez nélkülözhetetlen szervek, irodák megnyitásával az önkormányzat versenyképesebbé válhat nemcsak Szerbiában, hanem Európában is, hiszen egy jól működő községre úgy is tekinthetünk, mint az EU-ra kicsiben – szögezte le a NALED igazgatónője.

Arra az újságírói kérdésre, hogyan fejlődhet egy önkormányzat ilyen nehéz gazdasági helyzetben, a folyamatos adóterhek, új költségek bevezetése mellett, erről a két illetékesnek eltértek a meglátásaik.

A NALED igazgatónője szerint a megoldás a hosszú távú reformok bevezetése önkormányzati szinten (a termelők motiválása, új munkalehetőségek megteremtése). Megjegyezte: ezek az intézkedések lassabban hoznak eredményt, kezdetben sokszor lemondásokkal és korlátozásokkal is járnak, viszont ez jobb megoldás, mint hogy egyik évben növelik az adókat, mert ennek következményeként az is előfordulhat, hogy a következő évben megnövekszik a költségvetési hiány.

Bugarski úgy vélte, hogy a megfelelő párbeszéd kialakítása az egyik legfontosabb mozzanata annak, hogy bármely intézmény, önkormányzat jól működhessen. Azzal példázódott, hogy ma Szerbiában az új törvények egyik napról a másikra lépnek életbe, és olyan módosítások látnak napvilágot, amelyeket nem tettek közvita tárgyává.

– Ilyen tendencia mellett a termelőknek, önkormányzatoknak, iparosoknak gyakorlatilag nincs elég idejük arra, hogy alkalmazkodjanak az új körülményekhez. A közvitákat nem azért találták ki, hogy az új törvények és stratégiák munkacsoportjait nyilvánosan megszégyenítsék, hanem azért, hogy a törvényhozók és azok, akikre ezek a szabályok vonatkoznak, összehangolják nézeteiket. Akkor lenne elég idő arra, hogy a termelők alkalmazkodjanak az új trendekhez, a törvényhozók pedig esetleg módosíthatnák a törvény egyes cikkelyeit annak érdekében, hogy sikeresebben lehessen alkalmazni.