2024. március 28., csütörtök

Huzavona az Agroživban

A bérlő dolgozna, a dolgozók azonban elmaradt béreiket követelik

Továbbra is szövevényes a helyzet a csődbe jutott bégaszentgyörgyi (žitištei) Agroživ baromfi-feldolgozó kompániában. Tegnap délelőtt mintegy kétszáz sztrájkoló dolgozó tartózkodott az ügyviteli épület előtt, délben pedig a vállalat Függetlenség Ágazati Szakszervezetének a képviselői Jovica Katić vezetésével Dušan Bajatovićtyal, a Srbijagas vezérigazgatójával (a Srbijagas 2011-ben vette át az Agroživot) és Predrag Amidžićtyel, az Agroživ eddigi vezérigazgatójával, az elmaradt bérek kifizetéséről és a szociális programról tárgyaltak. Lapzártáig nem kaptunk információt a megbeszélések kimenetelétől.

A legújabb munkabeszüntetés a kompániában május 19-e óta tart, és a sztrájkolók csak akkor hajlandóak elhagyni a gyárkaput, ha megkapják elmaradt béreiket. Egyébként az idén még nem osztottak fizetést a kompániában. Az elmaradt járandóságok kifizetésének határidejétől függ, hogy mikor teremtődnek meg a feltételek ahhoz, hogy a belgrádi MibrasBG kompánia – amely nemrég bérelte ki a vágóhidat – újraindítsa az ország legnagyobb baromfivágóhídját. A bérlő képviselői csak rendőrségi közreműködéssel jutottak be a létesítménybe, hogy elvégezhessék az előzetes helyzetfelmérést. Szerencsére eddig komolyabb összetűzés nem történt.

Közben a Srbijagas vezetősége figyelmeztette a sztrájkolókat, hogy szavatolni kell a termelés minimális folyamatát (a dolgozók egy másik része állítólag dolgozna), a MibrasBG képviselői pedig arra figyelmeztettek, hogy a huzavona miatt veszélybe kerülhet a létesítmény egészségvédelmi karbantartása, és ez környezetvédelmi katasztrófát okozhat. Emiatt, ha az eddig ott dolgozók nem hajlandók folytatni a munkát, akkor a belgrádiak – ha szükség lesz rá – új munkaerőt alkalmaznak.

A bérlő azt reméli, hogy gyorsan megoldódik a viszály a Srbijagas és a sztrájkolók között, és napokon belül újraindulhat a termelés. A MibrasBG kompánia kibérelte az Agroživ baromfi-feldolgozó kompánia által eddig használt létesítményeket is (a Živinoplus három vladimirovci baromfitelepét és a verseci inkubátorközpontot). Nem hivatalos becslések szerint a bérlő az eddigi 1200 dolgozó helyett450–500 dolgozót szándékozik foglalkoztatni.