2024. április 24., szerda

Nincs elég szúnyog, nem irtanak

A legutóbbi mérések szerint nem indokolt a levegőből irtás

Annak ellenére, hogy az újvidéki Ciklonizacija vállalat már két alkalommal bejelentette: lesz szúnyogirtás Szabadkán, a repülőből történő permetezésre még mindig nem került sor, és a legutóbbi mérések szerint július közepéig nem is fog, mert a szúnyogok száma ezt nem indokolja.

Goran Išpanović, az önkormányzat kommunális és közlekedési ügyekkel megbízott szolgálatának végrehajtó alkalmazottja lapunknak elmondta, a szúnyogirtási folyamatban az idén eddig 25 000 tablettát osztottak szét a polgároknak, az állóvizekben elvégezték a lárvák biológiai-kémiai irtását, valamint csaknem 2000 hektár nagyságú területen a földről történő irtásra is sor került. Ez az irtás érintette a Palics, a Sétaerdő, a Prozivka, a Bajnát, a Sándor, a Kér és a Gát helyi közösségeket.

– Június 28-ra virradóra végezte a Ciklonizacija a legutóbbi méréseket és a szúnyogcsapdákban, amelyek mintegy tíz különböző helyszínen találhatóak a városban, és amelyekben nem volt 50-nél több szúnyog (10 és 48 között mozgott), ami nem indokolja a levegőből történő irtást. Az irtás 150 egyednél indokolt, de 70–80-as szúnyogszámnál is meg szokták kezdeni a levegőből történő irtást az utóbbi időben előforduló fertőzések terjedése miatt – mondta Išpanović, majd hozzátette, hogy várhatóan a hónap közepére növekszik majd meg a szúnyogok száma, a Ciklonizacija ekkor is végez majd egy felmérést, tehát valamikor július 20-át követően számíthatnak a polgárok a permetezésre.

A város ebben az évben is az újvidéki Ciklonizacija vállalatot bízta meg a szúnyogirtással és a költségvetésből több mint 6 millió dinárt szánt erre a célra.