2024. április 25., csütörtök

A polgárok ellenzik, a képviselők támogatják

A nagybecskereki Béga-tavon már az idén vízre bocsát(hat)ják a szórakozóhelyeket

A nagybecskereki városi képviselő-testület legutóbbi ülésén a hatalmi többség (újra) jóváhagyta a vízi szórakozóhelyek megépítését a Béga-tóra. A határozatot egyszer már megszavazták, a polgárok tiltakozása miatt azonban újra napirendre került. Radovan Bulajić (SZSZP) házelnök ezúttal is azzal érvelt, hogy valójában egy korábbi, tartományi jóváhagyásról van szó, ami ellen a helyi önkormányzat úgymond nem tehet semmit. Ezt egyébként korábban cáfolta a tartományi kormány. Végül, miután az ellenzéki képviselők elhagyták az üléstermet, gyakorlatilag vita nélkül szentesítették a határozatot, melynek értelmében két vízi alkalmatosság kerülhet a hármas számú Béga-tóra: az egyik az Október 2. rakparton (a bíróság és a teniszpálya közelében), a másik pedig a Sonja Marinković part mentén (az egykori Révkapitányság épületénél).

Az ellenzék szerint még egyszer bebizonyosodott, hogy a hatalmi többség nem a polgárok, hanem a helyi hatalmasságok érdekeit képviseli, közben nem veszi figyelembe a szakmai szempontokat sem. Szerintük már az sem titok, hogy az egyik (leendő) vízi-vendéglő tulajdonosa a helyi parlament elnökének a komája.

Hétfőn este az esettel kapcsolatban újabb gyűlést tartottak a Kis-Amerika helyi közösség polgárai, akik már két hónapja tiltakoznak a bejelentett építkezés ellen. Megjelentek más nagybecskereki helyi közösségek polgárai, valamint civil szervezetek képviselői, akik szerint a városban sokkal égetőbb gondok is vannak (mint például az egészségtelen ivóvíz vagy a kerülőút hiánya), mint a vízi szórakozóhelyek hiánya, amelyeket ráadásul egy arra alkalmatlan helyre terveztek meg. Tájékoztatták a közvéleményt, hogy mivel képviselőjük, Robert Sabo az ügyben nem teljesítette képviselői feladatát, a jövőben nem képviselheti a helyi közösség polgárait a helyi parlamentben. Feltették a kérdést, hogy a helyi rádió miért nem közvetítette a vkt ülését, mint ahogy azt eddig mindig is tette. A polgárok bejelentették, hogy „folytatják az ellenállást, különböző módszerekkel és egyre növekvő támogatás mellett”.

Vass Tibor, a VSZL képviselői csoportjának elnökhelyettese a helyi parlament hétvégi ülésével kapcsolatban tegnap feltette a kérdést, hogy miért szerepelt napirenden a vitás határozat felülbírálása, ha azt már egyszer elfogadták. Szerinte – visszaélve hatalmával – a többségi koalíció a közjavat a Kis-Amerika helyi közösség polgárainak érdekeivel ellentétes célokra szándékozik felhasználni.

Miközben folyik a vita, addig a leendő beruházókat egyre többet látni a Béga-tó partján, amint a terepet méregetik a mesterekkel. Mert a nyár gyorsan elröppen, ők pedig még az idén vízre bocsátanák a szórakozóhelyeket.