2024. március 29., péntek

Kinevezték Nyilas Mihályt, menesztették Goran Ješićet

A tartományi parlament elfogadta a tavalyi költségvetés zárszámadását

A tartományi parlament szerdai ülésén a képviselők az időközben európai parlamenti mandátumot szerzett Deli Andor helyére Nyilas Mihályt, Magyarkanizsa eddigi polgármesterét választották meg a tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárság élére, valamint a tartományi kormány alelnökévé. A javaslatot Bojan Pajtić tartományi kormányfő terjesztette elő a parlament ülésén. Megválasztását és az eskütételt követően Nyilas a médiának azt nyilatkozta, hogy a tartomány polgárainak életében igen fontos szerepet játszó kérdések irányítását veszi át, így nagy megtiszteltetésként tekint a kinevezésre. Mint mondta, a Deli Andor által elvégzett jó munka folytatását szeretné szavatolni.

– A magyar nemzeti közösség tagjaként elsősorban azt szeretném, ha megőriznénk és tovább szélesítenénk a kisebbségeket megillető jogokat. Gyakran tapasztaljuk azt, hogy egyes előírások csak papíron léteznek. Célunk az, hogy a papíron létező jogok mind életre keljenek – fogalmazott az új titkár.

Hozzátette, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség politikusaként arra fog törekedni, hogy maradéktalanul megvalósuljanak azok a programcélok is, amelyeket a Szerb Haladó Párttal kötött koalíciós szerződésbe foglaltak. Véleményének adott hangot, hogy a köztársaság és a tartomány között egy magas fokú együttműködésnek kell létrejönnie. Titkársága együtt fog működni a vajdasági helyi önkormányzatokkal, oktatási intézményekkel és a nemzeti tanácsokkal is, jegyezte meg Nyilas. A mindennapi munkában gyakran merülnek fel olyan kérdések, amelyek nem csak egy titkárság hatáskörét érintik, így a többi kormánytaggal is az eredményes együttműködés kialakítását fogja elmondása szerint szorgalmazni.

NEM MONDOTT LE, DE NEM IS DOLGOZOTT

A Tartományi Képviselőház következő napirendi pontja is a kormány összetételére vonatkozott, ezúttal azonban nem kinevezésről, hanem menesztésről volt szó. Goran Ješić tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkárt váltották le a kormányfő javaslatára. Az Új Demokrata Párton kívül más ellenzéki pártok nem nyilvánítottak véleményt a javaslat kapcsán, előzőleg azonban bírálták a menesztés körülményeit, annak gyors eljárásban történő végrehajtását. Pajtić hangsúlyozta, hogy elégedett volt Ješić munkájával, távozását azonban maga Ješić helyezte kilátásba, s június 17-e óta nem is vett részt a kabinet munkájában, így más megoldás nem maradt, mint konstatálni a kialakult helyzetet.

Újhelyi Ákos, a VMSZ képviselője közölte, hogy pártja nem kíván beleavatkozni a Demokrata Párt feszültséggel terhes ügyeibe, melyeket e pártnak saját berkein belül kell rendeznie. Jogilag rendben volt a menesztésre vonatkozó javaslat előterjesztése, ezért a VMSZ támogatta annak elfogadását, noha kifogásolta a párt, hogy előzőleg senki sem egyeztetett velük a kérdést illetően.

Pavle Budakov, a Szerbiai Szocialista Párt frakcióvezetője és Bore Kutić haladó párti képviselő bírálták az eljárás levezetésének módját.

NAGYBERUHÁZÁSOKRA SEMMI

A képviselők elfogadták a tavalyi költségvetés zárszámadását is, melynek értelmében 66,907 milliárd dinárt tett ki a bevétel, 61 milliárdot tettek ki a kiadások, 5,9 milliárd dináros többlettel zárta a tartomány az évet. Zoran Radoman pénzügyi titkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a köztársaság tavaly sem teljesítette az alkotmányos minimumot. Újhelyi kifejtette, hogy a tervezett költségvetés csaknem tízmilliárd dinárral lett kisebb 2013-ban, mert nagyberuházásokra nem érkezett a köztársaságból átutalás. A jelentést támogathatónak minősítette, mivel azt revizori intézmény is átfésülte, s jóváhagyta. A tervek alulteljesítése ellenére is stabil tudott maradni a büdzsé, melyről a megvalósított többlet is tanúskodik, húzta alá a VMSZ képviselője.

Az újságírók az ülést megelőzően a tartományi kormányfőt faggatták a kabinet átalakításával kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy milyen messzire kész elmenni a Demokrata Párt a funkciók átengedése terén, Pajtić elmondta, a párt tisztában van azzal, hogy ma már kevesebb képviselője van a parlamentben, mint a két évvel ezelőtti választások után, de továbbra is ezek a képviselők képezik a hatalmi többség hetven százalékát. Ezekhez a paraméterekhez tartani kellene magunkat a megbeszélések során – értékelte Pajtić.