2024. április 25., csütörtök

Alkotmányváltoztatást!

Tárgyalások a tartományi kormány átszervezéséről

Az Új Demokrata Párt újvidéki irodájában tegnap a tartományban kialakult politikai válsághelyzet megoldásának lehetőségeiről tárgyaltak az ÚDP, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Demokrata Párt vezetői. A megbeszélés után adott nyilatkozataikban Boris Tadić, Nenad Čanak, valamint Bojan Pajtić egyetértettek abban, hogy elengedhetetlen az alkotmánymódosítás, olyan alkotmányra van szükség, amelyben Vajdaság új meghatározást kap. Tadić és Čanak hétfőn Pásztor Istvánnal tárgyaltak.

Az ÚDP elnöke tegnap elmondta: – Az elkövetkező időszakban naponta történő értekezésre lesz szükségünk pártjaink legmagasabb szintjén, ezeknek a találkozásoknak megfelelő formát adunk. Vajdaság hatalmas gondokkal néz szembe, mindenekelőtt gazdasági téren, olyan politikai megoldást kell találnunk, amely a polgárok megpróbáltatásait a lehető legkisebbre csökkentheti. A politikai válság nemcsak Vajdaságot érinti, hanem az egész országot, ez a rossz gazdaság következménye: 9 százalékos költségvetési hiányhoz közeledünk, ez európai, de egyesek szerint világrekord, gyorsuló ütemben halmozzuk adósságainkat, ilyen tempóval akár már az év végére áthidalhatatlan makrogazdasági gondokkal találhatjuk szembe magunkat. Az ÚDP és a VSZL alapvető társadalmi változtatások mellett foglal állást, erről a nézetünkről beszéltünk Pajtić elnöknek. Alkotmányváltoztatásra van szükségünk, azaz Vajdaság tartomány újraértelmezésére, dolgoznunk kell a köztulajdonról szóló törvényen is.

– Az ÚDP Szerbia regionalizációjának, illetve decentralizációjának új módja mellett foglal állást, ennek alapgondolata az, hogy a hatáskör átkerüljön a helyi önkormányzatok szintjére, ami megköveteli a választási törvény módosítását is! A pártlistás szavazás helyett a személyekre történő voksolást szorgalmazzuk, a polgároknak tudniuk kell, hogy kire szavaznak! Ellenkező esetben mindig fennáll majd az a lehetőség, hogy az önkormányzatok felelősségüket áthárítsák a hatalom magasabb szintjeire. Azok, akik nem képesek elvégezni feladatukat, továbbra is azzal mentegetőzhetnek majd, hogy valaki egy magasabb szinten felelős az ő szektorukért – ez történt a belügyminisztériumban. Arra hivatkozhatnak, hogy a központi hatalomra kellett hallgatniuk, és ezért nem végezték el falujukban, városukban azt, ami a feladatuk volt. Ha nem változtatunk ezen, akkor a demokrácia alapelvét, azaz a felelősségvállalást a jövőben is kijátszhatják – magyarázta Tadić, majd elmondta, hogy tegnap hivatalosan is javasolták pártjának, hogy lépjenek be a tartomány kormányzásába. – A javaslat nem tartalmaz konkrét elemeket, az elkövetkező egy-két napban megkezdendő, technikai szintű tárgyalások után tudjuk majd meg, hogy miből áll. Az ÚDP most nem része egyik kormánynak sem, ellenzéki párt vagyunk – mondta Tadić.

Bojan Pajtić a beszélgetést követően kijelentette, hogy a külföldi beruházások háromszor kisebbek, mint két évvel ezelőtt, gazdaságunk mindegyik mutatója csökken, csak a közadósság növekszik folyamatosan. – Nélkülözhetetlen, hogy a parlamenti pártok megtalálják a közös nevezőt mindenekelőtt a gazdaságserkentő intézkedések kérdésében. A szerbiai hangulat összességében most nem kedvez sem a beruházásoknak, sem a fejlesztéseknek. Az alkotmány nem felel meg sem Vajdaság, sem Szerbia szükségleteinek, Szerbiának európai ambíciói vannak, ugyanakkor a törvényei nincsenek összhangban ezzel a törekvéssel. A Vajdaság finanszírozásáról szóló törvény elfogadása túl hosszú ideje tart, a folyamat felgyorsítását szorgalmazzuk. A köztársasági költségvetés többszörösen kevesebb pénzt irányoz elő Vajdaság számára, mint amennyit az alkotmány szavatol. Az összeg az alapfeladatok elvégzésére sem elég, ambíciókról szó sem lehet. A Szerbiának szánt, külföldi fejlesztési összegek 87 százalékát a tartományban használtuk fel, tehát a hatalmi válság nem azért állt be, mert gyöngék az eredményeink. Megőriztük a soknemzetiségű tartomány stabilitását, a kormányválság azért állt be, mert a korrupció beszivárgott a vajdasági parlamentbe. A képviselők átpártolása okozta a krízist, megfenyegetésük és megvásárlásuk tekintetében a Szerb Haladó Párt jár az élen. A tartományi parlamenteben Európa-orientált pártoknak kell többséget alkotniuk, olyanoknak, amelyek egymással ellenzékben állnak – mondta Pajtić, majd kijelentette, hogy a Vajdasági Magyar Szövetséggel is együtt kell működniük tartományi szinten, noha ez a kisebbségi párt úgy döntött, hogy köztársasági szinten részt vesz az országirányításban. A demokraták az elkövetkező napokban kiderítik, hogy operatív értelemben mit jelentene az, ha az ÚDP is részt venne a tartomány kormányzásában, illetve, ha a Vajdasági Szociáldemokrata Ligának megnőne a hatalmi részesedése.

Nenad Čanak örül annak, hogy az alkotmánymódosítás nélkülözhetetlenségével mindhárom párt egyetért, és hogy Vajdaság státusának a mostaninál precízebb meghatározását követelik. – A ligát csakis az érdekli, hogy mit fogunk csinálni közösen, a polgárok érdekeit szolgáló projektek és a programok, azok vezetőinek személye, nem pedig az, hogy milyen pozíciókat, melyik titkárságokat sikerül megszereznünk – mondta többek között Čanak.