2024. április 23., kedd

Indul a Dombos!

Csütörtökön 20 órakor a Hungarian FolkEmbassy és Csizmadia Anna nyitják meg a Dombos Festet

A Rosonczy-Kovács Mihály népzenész-történész és Soós András prímás – mindketten Junior Prima díjas hegedűsök – vezette Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetség egyik fő hivatásának a Kárpát-medence népzenéjének legmagasabb fokon való elismerését és a magyar kultúrdiplomáciában való aktív használatát tekinti, valamint a táncházmozgalom és az értelmiség kapcsolatának minél szorosabbra fűzését. Ezek a nemes célok azonban nem feledtetik, hogy azért alakult meg az együttes, mert – idézve a tagokat: Önmagában való szépséget találtunk a kalotaszegi csárdás könnyed eleganciájában, a széki muzsika őszinteségében, az észak-mezőségi csárdások nyugalmában. Később fedeztük fel, hogy a szívünkhöz legközelebb álló zene, az egyetemes európai zenei kincs egyik legszebb darabja, amelyre Madridtól Stockholmig mindenki büszke lehet.

És persze mi, magyarok Kishegyestől Budapesten át Kolozsvárig. Nagy megtiszteltetés a FolkEmbassy számára, hogy megnyithatja a 2014-es Dombos Fesztet, és különösen, hogy mindezt Csizmadia Annával, a 2012-es Fölszállott a Páva televíziós vetélkedő győztesével teheti. Anna és a fesztivál értékrendje is összecseng azzal a Kodály Zoltán-idézettel, amely meghatározza az együttes tevékenységét: „Csak az léphet elő világpolgárra, aki előbb egy nemzet polgára is volt”. Mi magyar világpolgárok szeretnénk lenni, ebben pedig csak a saját kultúránkra támaszkodhatunk. Fontos ezt tudatosítani, azonban még fontosabb, hogy a zenénkkel ugyanolyan örömet szerezzünk a hallgatónknak, mint amilyennel mi muzsikálunk.

A koncerten közreműködnek még: Berecz István, a 2012-es Fölszállott a páva másik győztese, valamint Hetényi Milán, a Magyar Állami Népi Együttes szólistája.

Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetség:

Soós András – zenei vezető, hegedű

Rosonczy-Kovács Mihály – hegedű

Hegedűs Luca – cimbalom, brácsa

Orsós Tamás – brácsák

Király Tamás – bőgő

Közreműködnek:

Csizmadia Anna – ének

Berecz István – tánc

Hetényi Milán – ének

 Dombosi történetek – remix 2014

Kishegyesen július 3-a és 6-a között rendezik meg a Dombosi történetek – remix 2014 elnevezésű rendezvénysorozatot az Iskola utca 5-ös szám alatt.

Csütörtökön 21.30 órától a Matuska című fimet vetítik.

Matuska Szilveszter szülőfalujának, Csantavérnek hírhedt alakja, akit az első magyar terroristának tartanak világszerte. Számos rejtélyes történet társul személyéhez, de hogy melyik lehet a hiteles vagy igaz, valójában a múlt titka marad.