2024. április 26., péntek

Kormányátalakítás elnapolva

Pásztor szerint ősszel játszódhat le a tartományi hatalmi többség újradefiniálása

A tartományban kialakult politikai helyzetről egyeztetett a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és az Új Demokrata Párt koalíciója a Vajdasági Magyar Szövetséggel. A három párt magas rangú tisztségviselői Újvidéken, a liga irodájában találkoztak tegnap. A beszélgetést követően megtartott sajtótájékoztatón valamennyien elégedettek voltak az első és nem utolsó megbeszélésen elhangzottakkal.

Pásztor István, a VMSZ elnöke megállapította: ebben a pillanatban szinte semmilyen esélye sincs annak, hogy a parlament következő üléséig, július 2-áig jelentős változások álljanak be a kormánynak, a parlamenti többségnek a politikai összetételét illetően. Egy biztosra vehető döntés megszületését kilátásba helyezte – Nyilas Mihály kinevezését a tartományi oktatási és nemzeti közösségi titkárság élére. A valódi átalakítás szerinte szeptemberben vagy októberben játszódhat le.

Nenad Čanak, a VSZL elnöke kifejtette, hogy az aktuális politikai helyzetről esett a legtöbb szó, s arról, milyen lépésekkel lehetne hatékonyabbá tenni a vajdasági adminisztrációt. Arról számolt be, hogy három pont kapcsán teljes egyetértést alakítottak ki a pártok, ezek: a köztársasági alkotmány módosításának szükségessége, a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvény elfogadása és a köztulajdonról szóló jogszabály módosítása.

Boris Tadić, az ÚDP vezetője fontosnak nevezte megtalálni a Vajdaságban kialakult politikai válság megoldását. Mint mondta, évek óta a beruházások számának csökkenése, a munkanélküliség növekedése jellemzik a tartományt, folyamatos visszaesésben van az életszínvonal. Alkotmánymódosítás nélkül elképzelhetetlen a problémák tartós rendezése, állapította meg Tadić. Az új alaptörvénynek a decentralizáció és a regionalizáció irányába kell haladnia – tette hozzá.

Kilátásba helyezte a választási törvény módosítását is, elfogadhatónak nevezte a pártlistás rendszert, de olyan megoldást kellene szerinte kidolgozni, amellyel közelebb hoznák a szavazókhoz a jelölteket.

Ma a Demokrata Párttal is tárgyal a VSZL-ÚDP koalíció, de a jövőben a Szerb Haladó Párttal is egyeztetni kívánnak – jelentette ki Tadić.

Pásztor István a sajtónak adott nyilatkozatában megállapította, hogy a változások szükségességét mindhárom párt egyaránt látja. A várható végeredménnyel fejeződött be ez a beszélgetés, közölte.

– Azt kell látnunk, jelenleg szinte semmilyen esélye sincs annak, hogy a parlament szerdai üléséig jelentős változások álljanak be a kormánynak, a parlamenti többségnek a politikai és személyi összetételét illetően. Nem tudom, hogy az Új Demokrata Párt belép-e a parlamenti többségbe, ez ennek a pártnak és a demokratáknak a megállapodásától függ. Közös döntésüket mi, a Vajdasági Magyar Szövetségnél készek vagyunk elfogadni – nyilatkozta Pásztor.

Elmondta, hogy a hármas találkozón újra megfogalmazták a már ismert, megoldást váró kérdéseket, melyek kapcsán a következő hetekben és hónapokban jelentős előrelépésre lenne szükség. Emlékeztetett, hogy ezen kérdések többsége része annak a koalíciós megállapodásnak, melyet a VMSZ kötött köztársasági szinten az SZHP-vel. Az alkotmány kérdéséről, a tartomány pénzelésének ügyéről, a hatásköröknek a kérdéséről van szó.

– Hogy középtávon mi lesz a jelenlegi koalíció sorsa, az a következő hetekben, hónapokban dől el. Nehezen tudom elképzelni, hogy minden változatlan maradjon egészen a hatalmi ciklus végéig. A jelenlegi koalíciót egy megbénult állapot jellemzi, melyből mielőbb ki kellene lépni. El kellene kezdeni foglalkozni a mindennapi kérdések rendezésével – fejtette ki.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a VMSZ együtt tud működni minden olyan párttal, amelyik hajlandó a problémák megoldására törekedni.