2024. április 25., csütörtök

Egy régi álom teljesül

Ma adják át a belgrádi Collegium Hungaricum épületét

Ahogyan arról lapunk már korábban beszámolt, ma kormányközi egyeztetést tart Belgrádban Szerbia és Magyarország vezetősége, a magyar küldöttséget Orbán Viktor miniszterelnök vezeti. Belgrádi látogatása során Tomislav Nikolić államfővel is találkozik, akivel átadják Magyarország belgrádi nagykövetségének kulturális szolgálatát, a Collegium Hungaricum épületét, a sajtóban kulturális intézetként emlegetett intézményt. Az esemény kapcsán Dezső János, a Collegium Hungaricum igazgatója lapunknak adott nyilatkozatában közölte, több hozadéka is van annak, hogy mostantól Szerbiában is létezik egy ilyen művelődési létesítmény.

Dezső János: A magyar kultúra, tudományosság, a magyar nyelv megismertetésével közelebb tudjuk egymáshoz hozni az embereket is (Fotó: Ótos András)

Dezső János: A magyar kultúra, tudományosság, a magyar nyelv megismertetésével közelebb tudjuk egymáshoz hozni az embereket is (Fotó: Ótos András)

– Gazdagodik a magyar kulturális diplomácia, mely saját hálózatával sok helyütt jelen van világszerte. Régi álom, hogy délre, Szerbiába is megérkezzünk. Az első elképzelések erre vonatkozóan még 1940-ben jelentek meg – fogalmazott az igazgató.

Elmondta, hogy a két nemzet egymás mellett él már több mint ezer éve, de keveset tudunk egymásról.

– Sok esetben közhelyeket, féligazságokat ismerünk egymással kapcsolatban. A magyar kultúra, tudományosság, a magyar nyelv megismertetésével közelebb tudjuk egymáshoz hozni az embereket. Mindennek hosszútávon biztosan meglesz a gyümölcse – húzta alá Dezső János.

A kulturális diplomácia intézményeit a Balassi Intézet működteti. A külföldi magyar intézetek célja a magyar nemzeti kulturális örökség megőrzése és széles körű megismertetése, Magyarország és a partnerországok közötti kulturális diplomáciai kapcsolatok ápolása, a kulturális és tudományos nemzetközi együttműködések elősegítése, a magyarnyelv-oktatás megszervezése, információk nyújtása és programok szervezése révén a magyar kultúra és társadalom sokszínűségének bemutatása. A Balassi Intézetnek jelenleg 23 intézete működik a világ 21 országában. A Collegium Hungaricumok a nemzetközi magyar tudományosság külföldi jelenlétének fontos képviselői, melyek egész évben fogadják és segítik munkájukban a tudományos ösztöndíjasokat, kutatókat.