2024. április 19., péntek
XX. LABDARÚGÓ-VB - ARGENTÍNA–SVÁJC

A svájciak végül kapituláltak

Az utolsó előtti nyolcaddöntős mérkőzés előtt érthetően jobban az argentin csapat felé fordult a média. Többen arról cikkeztek, hogy Agüero helyét ki veszi át, s megállapították, hogy Sabella szövetségi kapitány még most sem bízik meg teljesen a PSG kiválóságában, Lavezziben, Milito arról blogozott, hogy Messi immár érett vezére a csapatának, Messi pedig szerényen csak annyit mondott, hogy nem ő az argentin csapat, hanem közösen kell megnyerniük a meccse(ke)t. A négyszeres aranylabdás azt is bevallotta, irigyli azokat a Barcelona-társakat, akik már világbajnokok, de immár igazán felnőttnek érzi magát a titulusra.

Mindazonáltal az argentinok számára intő jel volt az előző nap két meccse, amelyben a franciák és a németek csak vért izzadva harcolták ki a továbbjutást a sokkal gyengébbnek vélt ellenfelekkel szemben, Svájc pedig eleve nem ebbe a kategóriába tartozik, hiszen az utóbbi években joggal vívta ki a tiszteletet a világban, valamint az igen előkelő 6. helyet a FIFA világranglistáján, s mivel Argentína csak egy hellyel jobb, rangadó volt ez a javából, még akkor is, ha Ottmar Hitzfeld gondolatait nyilván egy kicsit elsodorta az, hogy hétfőn éjjel elhunyt 82 éves bátyja, Winfried Hitzfeld. A 65 éves német tréner azonban vérprofi, s ez biztosan nem nyomta rá a bélyegét a meccsre (bár egy esetleges vereség esetén edzőként akár élete utolsó mérkőzése is lehetett volna), amely jó iramban kezdődött, a prognózisoknak megfelelően az argentinoknál Messi, a svájciaknál pedig Shaqiri próbálkozott, de a 28. percig nem volt kidolgozott helyzet. Ekkor azonban a svájciak a harmadik szögletüket elvégezték, s Xhaka lőhetett kapura, de Romero résen volt. Mindjárt a következő támadásban Higuaín próbálkozhatott mintegy 10 méterről, de Benaglio is védett. Ezt szöglet követte, ám a beívelt labda elsuhant a kapu mellett. A 39. percben aztán a labdát egyébként keveset tartó Svájc lendült ellentámadásba, Drmić hosszú indítást kapott, Romero elszámolta a távolságot, visszahőkölve féltávra volt a kaputól, ám a svájci játékos átemelés helyett pont az ölébe lőtte a labdát. Ezek voltak az első félidő főbb történései, Argentína tehát többet birtokolta a labdát, de Svájc veszélyesebb helyzeteket dolgozott ki, és Messit is teljesen semlegesítette.

A második félidő első perceiben az argentinok ismét a tizenhatosukba szorították a svájciakat, de az 50. percben már az alpesieknek volt szabadrúgásuk, amelyet Shaqiri ravaszul rálőtt, ám lövését Romero blokkolta. A következő támadásuk a bal oldalról lódult meg, ismét Shaqiri főszereplésével, de beadását Drmić fölé lőtte. Ezek a percek egyértelműen az európaiaké voltak, bár Rojónak volt egy veszélyes beívelése, amelyet Benaglio tolt ki. Az 58. percben ismét meleg helyzet alakult ki a svájci kapu előtt, amikor Messi–Lavezzi–Rojo volt a labda útja, de a svájciak hálóőre újfent védett. Lavezzivel kapcsolatban egyébként elszállhattak az argentin kapitány kételyei, mert csapata egyik legaktívabb játékosa volt, s következett az argentinok addigi legnagyobb helyzete a 62. percben, amikor Higuaín fejesét Benaglio bravúrral a léc fölé tolta. Ekkor már állandósultak az argentin támadások, s bár a 68. percben előbb Higuaín fejelt ismét, amit Messi bombája követett, a szemlélőnek még akkor sem támadhatott olyan érzése, hogy a levegőben lóg a gól. A rendes játékidőben egyszerűen nem volt benne a találat, még akkor sem, ha a 73. percben Messi 12 méterről ismét laposan rátűzte. Az utolsó negyedórában már nem történt semmi, s következtek a hosszabbítások, amelynek az első részét mindjárt el kell felejteni, a második pedig legalább egy jó Di María-lövéssel kezdődött, s amikor már megint majdnem elaludtunk, Lichsteiner eladta a labdát, a svájci védelem egy pillanatra kihagyott, Messi középen a tizenhatosig vitte a labdát, majd jobbra passzolt Di Maríának, aki kilőtte a hosszú sarkot! Legtöbben már el is könyvelték az eredményt, de a svájciak nem: a 121. percben vezetett támadásuk végén Dzemaili fejese a kapufáról csorgott le, a 124. percben pedig Garay 17 méterre a kaputól felvágta Shaqirit, de a lövés elakadt a sorfalban, s ezzel már ünnepelhettek is a dél-amerikaiak!

Sao Paulo: Argentína–Svájc 1:0 (0:0, 0:0, 0:0)

Corinthians Aréna, 63 255 néző, vezette: Jonas Eriksson (svéd). Góllövő: Di María a 118. percben.

Argentína: Romero, Zabaleta, Garay, Fernandez, Rojo (Basanta), Di María, Gago (Biglia), Mascherano, Higuaín, Messi, Lavezzi (Palacio). Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella.

Svájc: Benaglio, Rodriguez, Djourou, Lichsteiner, Schaer, Shaqiri, Behrami, Inler, Mehmedi (Dzemaili), Xhaka (Fernandes), Drmić (Seferović). Szövetségi kapitány: Ottmar Hitzfeld.