2024. április 24., szerda
ARGENTÍNA–SVÁJC

Hogyan lehet megállítani Messit?

A nyolcaddöntő utolsó előtti mérkőzésén az F csoportban hibátlan mutatókkal rendelkező Argentína és az E csoportban csak a franciák elleni zakó jelentette bakival továbbjutott Svájc találkozik. A fogadóirodák a dél-amerikaiakat tartják esélyesebbnek, annál is inkább, mert a vb eddigi menetében Lionel Messi volt az, aki talán a leginkább lenyűgözte a szakembereket, hiszen nagyjából egy személyben viszi a hátán csapatát, s három meccsből már négy gólnál jár (az előző hét vb-s meccsén nem talált be!), tehát végre kijött neki a lépés egy világbajnokságon. A beavatottak szerint azonban ez még nem minden, amit a Barcelona 169 centiméteres játékosától láttunk, mert ez még mindig nem az a forma, amelyet a katalán együttesében korábban mutatott, így még anyai nagyapja szerint sem az igazi, mert szerinte nem fut annyit, mint amennyit szokott. Ha a nagytata ezt látta, nyilván Ottmar Hitzfeld sem tétlenkedik abban, hogy csapata miként állítsa meg a világ egyik legjobbját. Az biztos, hogy a franciák elleni 2:5-höz képest sokkal jobban kell majd játszaniuk, de az is meglehet, hogy a Honduras elleni 3:0-s teljesítmény sem lesz elég. A csapat összeállításában nem sok gondja lesz, hiszen a vb-k történetében az 50. mesterhármast elért Xherdan Shaqiri személyében megtalálta a gólzsákját, s a térdsérülés miatt vasárnap hazautazott Mario Gavranovićon kívül mindenki a rendelkezésére áll. Shaqirivel kapcsolatban érdekesség, hogy ugyanolyan magas (alacsony?), mint Messi, tehát a súlypontja neki is jóval az átlagnál lejjebb van, vagyis nem könnyű fogni, s talán ezért is kapta azt a becenevet, hogy „az Alpok Messije”. Tudják ezt az argentinok is, így Javier Mascerano kijelentette, külön figyelmet kap az albán származású játékos: „Ő és Haris Seferović kiváló formában van, s nagyon óvatosan kell velük bánni, mert jó focistákról van szó”.

Alejandro Sabellának, az Albiceleste kapitányának sem fáj a feje, hiszen tanítványai az első három csoportmeccsen mindösszesen egy sárga lapot szedtek össze, s egyedül Sergio Agüero az, aki izomsérüléssel bajlódik. Ha ő nem tudja vállalni a játékot, minden bizonnyal Ezequiel Lavezzi vagy Rodrigo Palacio áll majd a helyére. További érdekesség az argentinokkal kapcsolatban, hogy állítólag az ő tiltakozásuk nyomán a FIFA megváltoztatta a játékvezető személyét, hiszen eredetileg az üzbég Ravshan Irmatov dirigált volna, de ez nem jó ómen a latinoknak, mert a múlt világbajnokságon kétszer fújt nekik, s ebből egyszer azon a meccsen, amikor Németország 4:0-ra verte meg őket, így Irmatov helyére a svéd Jonas Eriksson került.

Hitzfeld legényeinek tehát lesz dolguk a pályán, ahová úgy kell, hogy felmenjenek, hogy elfelejtsék a hazájuk és Argentína közötti eddigi hat mérkőzést, mert azokban a dél-amerikaiak még nem szenvedtek vereséget (4 győzelem, 2 döntetlen). Világbajnokságon csak egyszer találkozott a két ország, 1966-ban 2:0-ra nyert Argentína. További intő mutató az, hogy egy vb e szakaszában Argentína hat próbálkozásából csak egyszer vallott kudarcot, méghozzá 1994-ben, amikor Románia ütötte ki.

Egyértelmű, hogy Argentína a favorit, de nekünk nincs vesztenivalónk, ugyanakkor igen sokat nyerhetünk. Nem kell elfeledni, hogy csak egy mérkőzésről van szó, s ebben minden lehetséges” – nyilatkozta a svájciak német edzője, Diego Benaglio kapus pedig hozzátette, reméli, hogy a brazilok nekik szurkolnak majd, mert „itt tapintható a rivalizálás Brazília és Argentína között”.

Argentína–Svájc

Helyszín: Sao Paulo (Corinthians Aréna, 61 606 férőhely)

Időpont: 18 óra (HRT2, m1, RTS1)

Játékvezető: Jonas Eriksson (svéd)

A várható kezdőcsapatok:

Argentína: Romero, Garay, Zabaleta, Rojo, Fernandez, Gago, Di Maria, Mascherano, Lavezzi, Higuain, Messi.

Svájc: Benaglio, Lichsteiner, Rodriguez, Djourou, Schaer, Inler, Xhaka, Shaqiri, Behrami, Mehmedi, Drmić.