2024. április 19., péntek

Palics várja a turistákat

Megkezdődött a 169. fürdőidény

Szombaton Palicson megnyitották az idei nyári turistaszezont. Az egész napos rendezvényen mindenki megtalálhatta magának a kedvére való szórakozást: a Férfistrandon extrém sportolók tartottak bemutatót, valamint vízisível és vízirobogóval lehetett száguldozni a tavon, a Vigadóban pedig a környékbeli termelők, borászok mutatták be termékeiket. A Park Palics Kft. idegenforgalmi börzét is szervezett, ahová azoknak az utazási irodáknak a képviselőit hívták meg, amelyek kínálatukba tervezik venni Palicsot, a kora esti órákban pedig az újvidéki Garavi Sokak együttes szórakoztatta a vendégeket.

Bár Horvátországban és Montenegróban már most megkongatták a vészharangokat az idegenforgalomból, vendéglátásból élők, és arra panaszkodnak, hogy az egész Balkánt érintő csapadékos időjárás miatt jóval kevesebb turista érkezik hozzájuk, mint tavaly, Goran Gabrić, a Park Palics Kft. igazgatója optimista és hiszi, hogy az idei szezon jobb lesz a tavalyinál. Az, hogy ez pontosan mit és hány turistát jelent, nem tudta megmondani, mert mint megjegyezte: továbbra is sok a bejelentetlen vendég. A hivatalos mutatók már évek óta rosszak, ugyanakkor elég, ha az ember végigsétál Palicson, vagy végignéz a rengeteg parkoló autón, már látja is a turistákat, ám őket nem jelentették be, tette hozzá Gabrić, majd azt is elmondta, hogy a legtöbb vendég különböző szemináriumokra, konferenciákra érkezik, de sokan vannak azok is, akik hétvégi üdülésük színhelyéül választják Palicsot. Ami a hosszabb idejű tartózkodást, vagy esetleg a wellness-idegenforgalmat illeti, ezek tekintetében Palics továbbra is elmarad a többi szerbiai turisztikai desztinációtól.

Az igazgató a sikerek és a lehetséges ütőkártyák között a Női strand ismételt megnyitását, valamint a termálfürdőt emelte ki. Mint mondta, fontos a kongresszusi turizmus, a sportturizmus, de nagyszámú kiránduló is érkezik a méltán híres fürdőhelyre. Szerinte ezek az objektumok vonzóak lehetnek a turisták számára. Gabrić elégedett mindazzal, amit sikerült befejezniük a szezonnyitásig és amit felkínálhatnak az érdeklődőknek. Idén több mint negyven rendezvény színhelye lesz Palics.

A Palics idegenforgalmának fejlesztéséhez való hozzájárulás címén idén két elismerést adtak át a rendezvényen: a Kapetanski Rit Halászcsárdának és a Villa Milord cukrászdájának.