2024. április 24., szerda

Ada napját ünnepelték

A hétvégén a község napja alkalmából szórakoztató, művelődési, kulináris és sportrendezvényeket tartottak Adán

Július 2., Ada község napja alkalmából a helyi önkormányzat június 27-től július 5-ig szórakoztató, művelődési, hagyományőrző, sport és kulináris rendezvénysorozattal várja a látogatókat Adán és Valkaisoron. A rendezvénysorozat péntek délután Adán a 44. MIRK, vagyis a nemzetközi kézimunka- és gyűjteménykiállítás ünnepélyes megnyitójával kezdődött el, amely egyébként péntekig látogatható.

Az ünnepség szombat délelőtt Ada központjában a dobosok és a mazsorettek felvonulásával folytatódott, illetve a könyvtár galériájában megnyílt az adai születésű Bálind István képzőművész Fa-felhő című tárlata, amely péntekig tekinthető meg. Az Ada-napok legnagyobb rendezvénye szombaton a kirakodóvásár volt a sétálóutcában, ahol a délután folyamán több tucatnyi árus kínálta portékáját, valamint körhinta, légvár, arcfestés és pónilovaglás várta a gyerekeket, illetve fiákeres sétakocsikázás az idősebbeket. A helybeliek tömegesen látogattak el a kirakodóvásárra és tekintették meg a szabadtéri színpadon azt a zenés-táncos műsort, amelyen adai, moholi és zentai művelődési egyesületek, valamint a helyi nyugdíjas-egyesületek és táncklubok léptek fel. A délután közepén kezdődött és estig tartó műsoron felléptek a Stevan Sremac HE, az Aranykapu ME, a Vadvirág HK, a Novak Radonić ME néptáncosai, népi énekesi és népzenészei, valamint a moholi és adai nyugdíjasok táncosai és kórusai, továbbá a Midnight, a Venus és a New Ada Dance táncklub táncosai modern táncokkal. A műsort a szabadtéri színpadon koncertek követték, fellépett Vadnai Zoltán gitáros, a D & A Club és a The Mojo Roosters. Az adai strandfürdőben szombat este partit tartottak.

A község napja alkalmából szombaton sportnapot is tartottak Adán, ahol Ada napi kupa elnevezéssel horgászversenyt rendeztek az Arankán, valamint a rekreációs központban tenisztornát, kézilabda- és futballmérkőzéseket játszottak a fiatalok és az öregfiúk. Az asztaliteniszklubban nemzetközi mérkőzésre került sor, akárcsak a sakk-klubban, ahol nemzetközi sakkversenyt tartottak. Továbbá az érdeklődők tiszai sétahajózáson vehettek részt. Vasárnap kuttyogatóversenyt is tartottak a Tiszán.

A másik népes hétvégi rendezvény a vasárnap megtartott marhapörköltfőző verseny volt Adán, a Tisza-parti strandon, ahol 29 helybeli és vidéki versenyző mérte össze tudását. A főzőversenyt a magyarkanizsai Novák László nyerte, az adai Hodik Gábor lett a második, a harmadik helyen a szintén adai Tóth Sándor végzett. A helyszínen több helyi cég állított fel sátrat az ünneplésre. A rendezvényen egész napos zenei műsor várta a vendégeket Nagy Némedi Zsolt és Fodor István, valamint a Gagi, Rale és Sale trió jóvoltából. A gyerekeknek is szerveztek programot, ők szórakozhattak az alkalmi vidámparkban és kézműves-foglalkozásokon vehettek részt.

A rendezvénysorozat folytatásában Adán a szabadtéri színpadon június 30-án, július 1-jén és 2-án (hétfőn, kedden, szerdán) 19 órától a MIRK szervezésében zenés esteket tartanak. Július 2-án (kedden) a község polgárai ingyenesen látogathatják a helyi strandfürdőt, valamint 12 órától tartják az adai képviselő-testület díszülését, amelyen átadják az idei községi kitüntetéseket. Július 4-én (pénteken) 16 órakor lesz a MIRK ünnepélyes záróműsora. A rendezvénysorozat július 5-én (szombaton) zárul Valkaisoron, ahol 8 órától hagyományőrző aratóünnepséget tartanak.