2024. április 25., csütörtök
WIMBLEDON

A győztesek kétszer lépnek pályára

vanović meccse az esős szombaton sötétedés miatt megszakadt – Jovanovski meccslabdákról veszített Šmitková ellen – Kiestek a Williams nővérek – Đoković ma Tsongával mérkőzik

Kérdés, hogy Szerbiának Novak Đokovićon kívül marad-e képviselője a wimbledoni torna nyolcaddöntőjére. Bojana Jovanovski ugyanis nem igazolta esélyességét a cseh tini Tereza Šmitková ellen, Ana Ivanovićnak pedig a 16 közé jutáshoz fordítania kellene a mai folytatáson a német Sabine Lisicki ellen, hisz a szombaton elkezdett meccsen elveszítette az első játszmát.

Jovanovski jól kezdett, de a második szettben már kihagyta az alkalmakat, és Šmitková egyenlíteni tudott. A döntő játszmában a cseh 4:2-re elhúzott, Bojana még erősíteni tudott, és 6:5-nál, majd 7:6-nál is a meccsért adogatott. A kezdőütése mindkét esetben csapnivaló volt, csakúgy mint valamivel később 8:9-es állásnál, így a labdabiztos Šmitková első nagy tornáján már nyolcaddöntős lett.

Ana Ivanović sem nyújtotta azt a játékot, amelyet első két londoni meccsén láthattunk tőle. Nemcsak az adogatásával volt baj, hanem a játékritmusával is, hisz sok esetben késett a labdára, továbbá kapkodott is, így több esetben kidolgozatlan helyzetből próbálkozott sikertelenül a nagy erejű tenyeressel. Nem állítható azonban az sem, hogy a tavalyi döntős Sabine Lisicki különösen jól játszott volna. Esetében csak az adogatás működött, nem engedélyezett breaket, és megérdemelten nyerte az első játszmát. A második szettet, ha Ivanovićon múlt volna, el sem kezdik, a német azonban ragaszkodott a folytatáshoz, amit a szervezők is támogattak, viszont két játékkal később már a sötétség túlzottan zavaró tényezővé nőtt, és félbeszakítás következett. A meccs győztese ma valószínűleg kétszer lép pályára, mint ahogyan leendő ellenfele, a KeysSvedova találkozó továbbjutója is.

A nap első számú meglepetése a S. WilliamsCornet meccsen történt. Az amerikai nagyon könnyen nyerte az első játszmát, azután azonban Cornet kerekedett felül, s minden tekintetben felülmúlta az első kiemeltet. Előző este, a volt wimbledoni bajnokok rangadóján kiesett Venus Williams is, de ez nem meglepetés, hisz a cseh Petra Kvitovától kapott ki három szoros játszmában. Előző este a nagyok közül a 6. kiemelt cseh Tomáš Berdych bukott el, őt a horvát Marin Čilić győzte le, és lett Đoković lehetséges ellenfele a negyeddöntőben.

Roger Federer, Andy Murray, Marija Sarapova és Agnieszka Radwanska folytatták könnyed menetelésüket, míg a világelső Rafael Nadal a kazah Mihail Kukuskin ellen is elveszítette az első játszmát, azután azonban, mint előző két meccsén is, a szó szoros értelmében hengerelt. Szombaton a legnagyobb csata a NisikoriBolelli meccsen folyt, ahol a negyedik játszmában a 29 éves és a ranglistán 132. helyezett olasz – aki szerencsés vesztesként jutott táblára, hisz a selejtezőben veszített az ausztrál Samuel Groth ellen – csak két pontra járt a nyolcaddöntőtől. A fanatikusan harcias japán mégis egyenlített, az 5. játszmában pedig maradt a kemény harc, és 3:3-as állásnál függőztek a sötétség miatt.

Időközben kiderült, hogy Novak Đoković, aki a francia Simon elleni pénteki meccse harmadik játszmájában megcsúszott, és látványosat esett, nem sérült meg, így ma a másik franciával, Jo-Wilfred Tsongával teljes értékű harcosként veheti fel a küzdelmet. Abból kiindulva, hogy Tsonga az idén nem remekel, amiért a ranglistán a 17. helyre csúszott le, valamint a 12:5-re álló egymás közötti mérleg alapján is Đoković a kimondott esélyes.

Londonban ma – természetesen, ha ehhez az időjárás is hozzájárul – előbb a szombaton megszakított vagy el sem kezdett öt meccset tartják meg, majd mindkét mezőny számára a nyolcaddöntő következik. Feltehető, hogy a WawrinkaIsztomin és IsnerF. López meccsek győztesei csak kedden, a hagyományos hölgynapon játszanak, amikor az eredeti műsor szerint csak a női negyeddöntő lenne műsoron.

A nyolcadöntő párjai, férfiak: Đoković–Tsonga, Čilić–Chardy, Murray–Anderson, Dimitrov–L. Mayer, Wawrinka/Isztomin–Isner/F. López, Federer–Robredo, Raonicć–Nisikori/Bolelli, Nadal–Kyrgios. Nők: Bouchard–Cornet, Sarapova–Kerber, Halep–Dijasz, Ivanović/Lisicki–Keys/Svedova, Šafářová–Šmitková, A. Radwanska–Makarova, Kvitová–Peng, Wozniacki–Záhlavová.

Szombaton kellett volna megkezdeni az ifik tornáit, de az eső miatt mára halasztották az 1. forduló meccseit. Az 1. kiemelt Ivana Jorović az amerikai Kaitlyn McCarthyval, a magyar Bondár Anna az indonéz Tami Grendével, Stollár Fanni a svájci Jil Belen Teichmannal, Gálfy Dalma pedig a horvát Jana Fett-tel találkozik. A fiúknál Petar Čonkić ellenfele az orosz Danil Medvegyev lesz.

Eredmények, férfiak, 2. forduló: Janowicz–Hewitt 7:5, 6:4, 6:7, 4:6, 6:3, 3. forduló: Nadal–Kukuskin 6:7, 6:1, 6:1, 6:1, Federer–Giraldo 6:3, 6:1, 6:3, Čilić–Berdych 7:6, 6:4, 7:6, Murray–Bautista 6:2, 6:3, 6:2, Raonić–Kubot 7:6, 7:6, 6:2, Nisikori–Bolelli 3:6, 6:3, 4:6, 7:6, 3:3 – félbeszakadt, Wawrinka–Isztomin – mára halasztották, Dimitrov–Dolgopolov 6:7, 6:4, 2:6, 6:4, 6:1, Isner–F. López – mára halasztották, Chardy–Sztahovszkij 6:3, 6:7, 6:3, 6:0, Kyrgios–Veselý 3:6, 6:3, 7:5, 6:2, Robredo–Janowicz 6:2, 6:4, 6:7, 4:6, 6:3, L. Mayer–Kuznyecov 6:4, 7:6, 6:3. Nők, 3. forduló: Ivanović–Lisicki 4:6, 1:1 – félbeszakadt, Šmitková–Jovanovski 4:6, 7:6, 10:8, Kvitová–V. Willaims 5:7, 7:6, 7:5, A. Radwanska–Larcher 6:2, 6:0, Cornet–S. Williams 1:6, 6:3, 6:4, Sarapova–Riske 6:3, 6:0, Šafářová–Cibulková 6:4, 6:2, Peng–Davis 0:6, 6:3, 6:3, Halep–Benčić 6:4, 6:1, Kerber–Flipkens 3:6, 6:3, 6:2, Bouchard–Petković 6:3, 6:4, Keys–Svedova 6:7, 6:6 – félbeszakadt, Dijasz–Zvonarjova 7:6, 3:6, 6:3.