2024. április 25., csütörtök

Az ügyvédek tovább sztrájkolnak

Megkezdődtek a tárgyalások, de eredményre még nem vezettek

Pénteken Nikola Selaković igazságügyi miniszter tárgyalt az ügyvédi kamarák elnökeivel. A tárgyalás azonban nem vetetett eredményre. A híradások szerint a több mint három órás megbeszélésen elhangzott, hogy mielőbb meg kellene oldani azokat a gondokat, amelyek az ügyvédek egyhetes sztrájkjához vezettek, ám ezt követően a rendszerbeli kérdésekről is tárgyalni kell, mert azok az elmúlt évek során felhalmozódtak és megoldásukra eddig nem fordítottak gondot.

Az első körben folytatott megbeszélésen döntés született arról, hogy az ügyvédek képviselői az igazságügyi miniszterrel július 2-án folytatják a tárgyalást, azzal, hogy ezen a megbeszélésen részt vesz Lazar Krstić pénzügyminiszter is.

Mint ismeretes, az ügyvédek azért hirdettek sztrájkot a múlt héten, mert szerintük a 2014-re vonatkozó átalányadójukat 150–300 százalékkal megemelték. A kormány eddig az mondta, az ügyvédek tiltakozása indokolatlan, egyébként pedig átalányadójuk legfeljebb 46 százalékkal emelkedett.

A Szerbiai Ügyvédi Kamara felszólította a sztrájkoló ügyvédeket, hogy mától kezdjenek el dolgozni, mert folyamatban vannak a tárgyalások, a Belgrádi Ügyvédi Kamara elnöke, Slobodan Šoškić viszont arra szólította fel a tiltakozókat, hogy továbbra is tartsanak ki, sztrájkoljanak, ugyanis nem sikerült a követeléseiknek érvényt szerezni, nincs ok a sztrájk beszüntetésre. Ugyanakkor azt is hangoztatta, hogy a Belgrádi Ügyvédi Kamara az alkotmánybírósághoz fordul és kéri az átalányadó kritériumairól szóló rendelet alkotmányosságának felülvizsgálatát.