2024. április 19., péntek

Megérkeztek az első orosz vadászbombázók

Máliki: Hiú ábrándokkal áltattuk magunkat, amikor amerikai katonai gépek megvásárlásáról írtunk alá szerződést

Megérkeztek az első orosz harci repülőgépek Irakba, amelyeket a bagdadi kormány azért vásárolt, hogy megállítsa a szunnita lázadó erők előretörését a közel-keleti országban. A tucatnyi használt, Szu–25 típusú vadászbombázó beszerzéséről szóló döntést csütörtökön jelentette be Núri al-Máliki iraki miniszterelnök. Szakértők az üzlet értékét mintegy 368 millió euróra becsülik. A kormányfő akkor abbéli reményét fejezte ki, hogy a repülőgépek egy héten belül bevethetők lesznek „a terrorista fészkek megsemmisítésére”.

Az iraki légierő parancsnoka az első öt – a Russia Today hírtelevízió szerint tíz – darab vadászbombázó megérkezését követően elmondta, hogy a hadseregnek „ezekben a nehéz időkben égető szüksége van az ilyen repülőgépekre”.

A tájékoztatás szerint a harci gépek a hadsereg szárazföldi egységeinek fognak légi támogatást nyújtani, az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) szélsőséges szunnita szervezet állásait támadva.

A gépeket olyan pilóták fogják vezetni, akik még Szaddám Huszein volt iraki elnök idején szolgáltak a légierőnél, és képesek a szárazföldi célpontok ellen csapást mérni.

A kormányfő az üzlet kapcsán korábban kijelentette: országa a jelek szerint „hiú ábrándokkal áltatta magát”, amikor amerikai katonai repülőgépek megvásárlásáról írt alá megállapodást Washingtonnal, mivel e gépek beszerzése hosszasan elhúzódó folyamatnak bizonyult. „Más, például brit, francia vagy orosz harci gépek beszerzésére kellett volna törekednünk (...), ha lett volna légi támogatási kapacitásunk, elkerülhető lett volna mindaz, ami történt” – tette hozzá az ILIÁ előrenyomulására utalva.

Eközben az iraki harcok tovább folytatódnak. A hadsereg vasárnap helikopterekkel támadta az iszlamista felkelők állásait Tikritben. Bár az ILIÁ harcosainak a jelek szerint sikerült visszaverniük a kormányerők kezdeti előrenyomulását, a város lakosai szerint továbbra is folynak az összecsapások. A fegyveres erők szóvivője közölte, hogy teljesen átvették az ellenőrzést a tikriti egyetem felett, és felvonták az iraki zászlót a campuson.

Az ILIÁ az utóbbi hetekben villámhadjárattal elfoglalt több fontos iraki várost, köztük Moszult, és bejelentette, hogy Bagdad ellen vonul, de akciója elakadt. Az összecsapások következtében eddig legkevesebb 1300 ember vesztette életét.