2024. április 23., kedd

Villámcsapás után

A viharban leégett szabadkai ház teljesen lakhatatlanná vált

Május 25-én délután Szabadka felett tombolta ki magát a hirtelen jött vihar. Hatalmas villámok cikáztak az égen, és az egyik Bajai út közelében lévő házra le is sújtott a villám, a tető pedig azonnal lángra kapott. Tóth Klára, az idős nyugdíjas asszony háza teljesen lakhatatlanná vált, mert ami nem a tűz martaléka lett, azt az oltásnál használt víz tette tönkre.

Ami nem égett meg, az az oltásban lett használhatatlanná (Fotó: Molnár Edvárd)

Ami nem égett meg, az az oltásban lett használhatatlanná (Fotó: Molnár Edvárd)

Tóth Klára a tűzeset óta Török István festőművész alkotóházában lakik, az utca túloldalán. Itt vannak a legszükségesebb ruhái, tárgyai is. Nagyon megviselték a történtek, hiszen még a gyerekkorát is ebben a szülői házban töltötte. Nemcsak érzelmileg nehéz időszak ez számára, hanem anyagilag is nagy megterhelés, hiszen kis nyugdíjából nem tudná újra lakhatóvá tenni a házat, ezért a többi között a várostól is segítséget kért, Szegeden élő fia, Attila pedig a Facebook közösségi oldalon kérte az emberek segítségét. A tragédia óta eltelt egy hónapról Tóth Attila mesélt részletesebben.

– Nagyon sok elmélet született arról, hogy miért éppen ebbe a kis házba csapott a villám. A legvalószínűbb, mivel az egész utcában károkat okozott a villámcsapás, hogy nem konkrétan ebbe az alacsony házba csapott bele a villám, hanem valahova, valamibe a környéken, ami miatt egy túláram végigszaladt a villamos hálózaton, csak nálunk meggyújtott valamit a padláson. A szomszédoknál elosztódoboz-tetőket vágott ki tapétástul a túláram, másutt viszont 20–30 centiméter hosszú tűzcsóva csapott ki a konnektorokból, így valószínűleg nálunk is hasonló történhetett a padláson, és valamit meggyújtott. Több szemtanú, így a közvetlen szomszédunk is gömbvillámot látott a föld fölött 2-3 méter magasságban átvonulni az udvarán, és néhány utcával arrébb is hasonlóról számolt be egy szemtanú – mondja Attila.

A házban a teljes tetőszerkezet leégett az alatta futó villanyvezetékkel együtt, megégett az utcai villanyoszlopról bejövő villanykábel, ezt ki kell cserélni, megsérült a központi fűtés padláson elhelyezett része, tönkrement a televízió, set top box, a számítógép, a rádió. A hűtőszekrényt még nem volt alkalmuk kipróbálni, így nem tudják, működik-e. Még azt sem tudják, hogy a falakban megsérültek-e a villanyvezetékek, de a telefontársaság szakemberei megállapították, hogy a falban futó telefonvezeték biztosan zárlatos. Az oltáshoz felhasznált víz befolyt a szobákba, és eláztatta az összes parkettát és lambériát, a parketta felpúposodott, a lambériák pedig megereszkedtek. A bútorok szintén sok vizet szívtak magukba, de a ruhák és a szőnyegek is mind tisztításra szorulnak.

Sajnos a háznak nincs olyan része, ami ne szorulna felújításra valamilyen mértékben. Mindenütt vagy parkettát, vagy lambériát kell cserélni, az előszobának még a mennyezete is bedőlt. A konyha mennyezetét is teljesen fel kell újítani, mert rendkívül megereszkedett, életveszélyessé vált, valamint a lakás teljes átfestésére is szükség van, hiszen a falakat korom és piszok fedi.

Az önkormányzat segített a tető felújításában (Fotó: Molnár Edvárd)

Az önkormányzat segített a tető felújításában (Fotó: Molnár Edvárd)

– Az elmúlt egy hónapban szerencsére sikerült elkezdeni a tető felújítását. A szabadkai polgármesteri hivatalhoz fordultunk segítségért, s a beadott kárfelmérő igazolások elbírálása után pozitív választ kaptunk. Nagyon hálásak vagyunk a város vezetőségének, Maglai Jenő polgármesternek és Kern Sólya Mária polgármesteri tanácsosnak, hiszen a város önkormányzata biztosította számunkra a tető felújításához szükséges anyagot, gerendát, lécet, cserepet stb. Az említettek nélkül képtelenek lettünk volna felújítási munkálatokba kezdeni. Ezek az építőanyagok részletenként érkeznek hozzánk, az ácsmesteri munkálatok ütemtervének megfelelően. Az építőanyag megvásárlásához szükséges pénzt a hivatal már át is utalta a fatelep számlájára, így baráti segítséggel és támogatással ácsmestert fogadtunk és hozzákezdhettünk a munkálatokhoz. Ezúton köszönjük minden embernek az önzetlen segítségét, amit akár adomány, akár néhány jó szó formájában juttatott el hozzánk.

Mint Attila fogalmazott, az Újfalu helyi közösség is csodálatos emberségről tett tanúbizonyságot, hiszen Ubori László, a helyi közösség elnöke többször személyesen is elment megnézni, mire van szüksége Tóthéknak, és az első napokban a 25×10 méteres takarófóliát is ő szerezte meg a számukra, így védekezhettek az eső ellen. Attila hozzátette, a kezdeti, legnehezebb napokban a helyi közösség elnöke is segédkezett a romok eltakarításában.

– Egyelőre nem tudjuk felbecsülni, hogy az összes felújítási munka mennyibe fog kerülni. 2-3 hónapra biztosan szükség lesz, mire úgy-ahogy helyreáll a rend. Édesanyám szívügyének érzi a ház felújítását, a korábban megjelentekkel ellentétben nem tervezi és nem is tervezte, hogy átköltözik Szegedre. Minden szeretett szülővárosához, Szabadkához köti, a barátai, a szülői ház, ezért minden segítség, legyen az pénz, építőanyag, kétkezi munka jól jön, hiszen a tűzoltás következtében lecsorgó víz nagy károkat okozott a szobákban – tette még hozzá Attila.

Aki tud és szeretne hozzájárulni a ház felújításához és az idős hölgy megsegítéséhez, annak lehetősége van Tóth Klára bankszámlájára eljuttatni segítségét a 310-7200105769134-71 számlaszámra, illetve Tóth Attila Budapest Bankban lévő 10102842-16493100-01000007 számlaszámára. A család előre is köszöni mindenkinek a segítségét.