2024. április 25., csütörtök

Veszélyes közlekedni Muzslyán

Csak három utcában volt kátyúzás – Kerékpárút helyett kerékpársáv épül

Muzslyán az utóbbi hetekben a szokásosnál is több közlekedési baleset történt, aminek egyik oka a megrongálódott úthálózat. Eddig az idén csak az Arany János, a Hunyadi János és a Magyar Kommün utcákban volt kátyúzás, a mellékutcákban nem. A helyzet miatt egyre többen panaszkodnak a helyi közösségben, amely viszont – helyi járulék híján – képtelen orvosolni a helyzetet. Annyit tehettek, hogy a megrongált úthálózat ügyében a nagybecskereki Városrendezési Igazgatósághoz fordultak. A pénztelenség és a helybeli Vojvodinaput útépítő vállalat csődje miatt egyelőre nem tudni, hogy javul-e a helyzet a közeljövőben.

Két évvel ezelőtt Muzslyán nem sikerült meghosszabbítani a helyi járulékot, azóta jövedelem nélkül van a helyi közösség, amely az itt élők összefogásának köszönhetően sokáig a város egyik legrendezettebb része volt. A jelenlegi helyzetben viszont már gondot okoz a fű kaszálása is a közterületeken. Ennél persze jóval komolyabb kommunális problémák is vannak a faluban.

– Remélhetőleg a nyáron elkészül a régóta emlegetett kerékpárút tervdokumentációja, és munkához láthatnak az útépítők. A szakemberek szerint a szűk utca miatt nem épülhet kerékpárút, hanem a meglévő út mindkét oldalán 70 cm-rel szélesítik az utat, amelyen majd a kerékpárosok közlekednek. A tervek szerint az útsáv a főutcán keresztül a lukácsfalvi kijáratnál levő Felszabadulás utcáig vezet majd, ami lehetővé teszi a kerékpárosok biztonságosabb közlekedését Nagybecskerekről a Császár-tó irányába. Ugyancsak kiszélesítik a muzslyai Homokos felé vezető utat, mivel a nyári hónapokban sokan közlekednek kerékpáron a fürdőhely irányába – hallottuk Hallai Zoltán tanácselnöktől.

A muzslyai gépjárművezetők és földművesek nagy gondja pedig az, hogy a településen (de sem a szomszédos Lukácsfalván, sem pedig Erzsébetlakon) már több mint két éve nincs benzinkút. Egy magánvállalkozó kész újraindítani a korábban a NIS által üzemeltetett üzemanyagtöltő-állomást, a terv megvalósítása azonban késik, mivel a NIS nem végezte el a munka rá eső részét, sorsára hagyva a létesítményt.

A nemrég megrendezett Durindónak köszönve felújították a helybeli Petőfi Sándor MME székházát, a helyi közösség és a civil szervezetek épületét, lekaszálták a füvet a köztereken. Közben folyik a temető-kápolna felújítása, és felújításra vár a Reménység parkja is.

Befejező szakaszába jutott az egykori mozi épületének a visszaszármaztatása, ugyanis évek óta egy magánszemély tulajdonában volt. A helyi közösség visszavásárolta, és már csak formális átíratásra várnak, hogy pályázhassanak az épület hasznosítása céljából. Egy üzleti-edukációs irodaközpontot szándékoznak benne létesíteni.

Az anyagi gondok ellenére az élet mégsem áll le a legnagyobb magyar többségű közép-bánáti helyi közösségben. A jövő hétvégén megtartják a 31. Aratóversenyt, júliusban várják a szlovákiai Muzsla testvértelepülés küldöttségét. Muzslya a közeljövőben valószínűleg házigazdája lesz a Bánsági magyarok tanácskozásának, melynek témája a kultúra és az oktatás lesz.