2024. április 18., csütörtök

Jelentős vízhálózat-fejlesztések

Az idén közel másfél kilométer fővezetékkel bővül Kishegyes vízhálózata – Hamarosan kezdődik a B4-es kút építése

A Kis-Komunal Kft. kommunális vállalat az elmúlt időszakban intenzíven dolgozott a vízhálózat fejlesztésén. Kormányos Leventétől, a vállalat igazgatójától megtudtuk, hogy az idei évben a fővezetékek kiépítésére fektetik a hangsúlyt.

– Idáig a Moholi úton fektettünk le mintegy 300 méter fővezetéket. Ezáltal az új faluban található B3-as kutat összekötöttük a Szivaci úton levő B2-es kúttal, javítva ezzel a piactér környékének vízellátását. Ez volt az első lépésünk abba az irányba, hogy a falu összes nagy kapacitású kútját összekössük fővezetékekkel. Így lényegében egy körgyűrűt kapunk, és erre fognak csatlakozni az utcák vízhálózatai. Ahol szükséges, ott az utcákat is átkötjük erre a főgyűrűre, ahol nem, ott maradnak a jelenlegi elrendezésben – mondta el Kormányos, majd arról is beszámolt, hogy az idei évben még 1000 méter fővezeték kiépítését tervezik.

– A következő lépés az lesz, hogy az Iparos utcában folytatjuk a fővezeték építését a Verbászi útig. Ezáltal a Sziváci úton levő kút vizét el tudjuk vinni a Verbászi útig. Reményeim szerint a Híd utcában hamarosan elkezdődik a B4-es, nagy kapacitású kút építése. Itt a kutat korábban kifúrtuk, már csak a kútházat kell kiépíteni, hálózatba kötni, és rendezni a környékét. Ha ez elkészül, akkor fővezetékekkel fogjuk összekötni az Alvég utcában lévő kúttal, és ezáltal javulni fog a Verbászi út teljes környékének a vízellátása – tudtuk meg az igazgatótól, aki azt is elmondta, hogy ez egy igen komoly beruházás, amit három anyagi forrásból valósítanak meg. Egyrészt Kishegyes község önkormányzata sikeresen pályázott a tartománynál, másrészt a kishegyesi helyi közösség is támogatja a projektumot, harmadrészt pedig a közvállalat is mozgósítja a saját eszközeit a fővezetékek kiépítésére. Emellett a kishegyesi Telekrendezési Közvállalat is nagy segítséget nyújtott munkálatok kivitelezése során, és a jövőben is számítanak vállalat segítségére, árulta el Kormányos.

A nagy kapacitású kutak körgyűrűbe kötése a Kis-Komunál idei főterve, de emellett kisebb projektumok megvalósításán is dolgozik. Kormányos két ilyenről számolt be.

– Az idei évben felújítottuk a klórozóberendezéseinket, nagyobb teljesítményű és hatékonyabb pumpákat szereltünk be a kutakba. Emellett építjük az egész vízhálózat mosatására alkalmas vízaknákat. Ha ezek elkészülnek, akkor 12 ponton keresztül, meghatározott időközönként, tűzoltócsapok segítségével több óra hosszán át fogjuk mosatni a rendszert. Ezzel a fő célunk a víz vastartalmának csökkentése, de az egyéb lerakódások eltávolítása is – mondta el az igazgató.