2024. április 19., péntek

Közösségéltető támogatás

A vajdasági magyar könyvek terjesztése, vendégszereplés, identitásmegőrző programok, viselet vásárlása és sok egyéb szerepel az MNT által támogatott intézmények, egyesületek programjában

A Magyar Nemzeti Tanács a kultúra terén újabb pályázatot írt ki. Az amatőr művelődési egyesületek kiemelt jelentőségű programjait 360 ezer dinárral támogatja, az MNT által kiemelté nyilvánított intézmények kiemelt jelentőségű programjai számára765 ezer dinárt különített el. Mint már hírül adtuk, július 7-én zárul a pályázat.

A fenti pályázat kiírásával egy időben tette közzé a kultúrára vonatkozó korábbi pályázatok eredményeit az MNT. A kiemelt kulturális intézmények részére 720 ezer dinár állt rendelkezésre, és a 12 pályázó közül 7 részesült támogatásban. A magyar könyvek vásárlásától kezdve a Magyarkanizsai Írótábor szervezési költségein át a vendégszerepléshez való anyagi hozzájárulásig többféle projekt támogatása szerepel a nyertes pályázatok listáján.

Az amatőr művelődési egyesületek között 1 millió 8 ezer dinár került kiosztásra, a 89 pályázó közül 35 pályázata részesült kedvező elbírálásban. A népviselet, fellépőruhák költségeinek fedezésétől kezdve az éves működési költségekig gazdag a támogatott projektek palettája.

Mint Lovas Ildikó, az MNT kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa hangsúlyozta, a Magyar Nemzeti Tanács a magyarországi köztársasági, tartományi és önkormányzati pályázatok lezárulása után írja ki a pályázatát és ítéli oda a támogatásokat, mikor már kiderül, mely kulturális intézmény, művelődési egyesület hogyan szerepelt ez előbbieken. Így a 18 tagú bizottság már világosan látja, hol van a legnagyobb szükség az MNT támogatására, hol kell esetleg valamilyen rést betömni. Mint az MNT kulturális tanácsosa leszögezte, az az elv kristályosodott ki, hogy a kis közösségek szempontjából fontos, közösségépítő és megtartó, identitás-megőrző rendezvényeket részesítik előnyben, hiszen nagy érték, ha egy kis közösség gasztronómiai versenyt vagy aratóünnepséget rendez, akkor megmozdul az egész falu, a saját maguk által termelt javakat használják fel, kínálják fel, fellép a művelődési egyesület apraja-nagyja, kiállítják termékeiket a kézművesek, tehát a kulturális turizmust erősítik. Ezzel a szórvány, a leszakadó falvak felzárkóztatását támogatják. Idén például támogatásban részesült a majdányiak–rábéiak találkozója, amely azon túl, hogy hozzájárul az innen korábban eltávozottaknak a szülőföldhöz való kötődésének erősítéséhez, a hagyományok ápolása, valamint helytörténeti szempontból is fontos, hisz előkerülnek a régi fényképek, szóba kerülnek a falu múltjához kötődő régi események. A falusi turizmus a kulturális turizmus egyik fontos területe, aminek megtartó ereje is lesz.

A Forum Könyvkiadó a Könyvet a szórványba! Elnevezésű programra kapott támogatást. – Évek óta járja a könyvbusz Vajdaságot, olyan településekre igyekszünk eljutni – elsősorban a szórványban – ahol nincsenek könyvesboltok – hallottuk Virág Gábortól, a Forum Könyvkiadó igazgatójától. – Két éve a Bethlen Alap segítette ezt, tavaly és idén pedig a Magyar Nemzeti Tanács támogatja ezt a projektet. Most értesültünk arról is, hogy az NKA is megítélt támogatást, úgyhogy ennek köszönhetően több település könyvtáraiba, művelődési otthonaiba, iskoláiba, óvodáiba jutunk el a Forum Könyvkiadó és a többi vajdasági magyar kiadó könyveivel. A könyvbusz látogatását mindig eseményhez kötjük, például író-olvasó találkozót is szervezünk ilyen alkalmakkor – tudtuk meg az igazgatótól.

Az itthon és az országhatárokon túl is nagy hírnévnek örvendő nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus részére 31 ezer dinárt ítélt meg az MNT eszközbeszerzésre a kórus folyamatos működéséhez. Csak májusban Szegeden és Szentesen léptek fel, június elején rendezték meg a Bárdos Lajosról elnevezett fesztivált, amelyen magyarországi fellépők is voltak.

– Minden egyes dinár jól jön, nem bővelkedünk anyagiakban – fogalmazott Balázs József, az Emmanuel elnöke. Mint mondta, eszközbeszerzésre kértek és kaptak támogatást, hisz a 30 tagú kórus esetében igen sok kottát kell nyomtatni, ezért papírvásárlásra, a nyomtatóba festék beszerzésére fordítják az összeg egy részét, a fellépésekkor használt mappák, amelyben a kottákat rejtik, igencsak elhasználódtak már, és tönkrement a beénekléshez, intonációra szolgáló melodika is, ezt is pótolni kell.

A kisoroszi Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ tájháza már 10 éve működik. Fűkaszálóra nyertek támogatást, hisz a 2 hektár területen, ahogyan Talpai Sándor elnök megjegyezte, eddig évente nemcsak 50 liter üzemanyagot, hanem két kis fűkaszálót is elhasználtak. Most viszont az MNT e támogatásának, a Szekeres László Alapítványtól kapott összegnek és a Naftagas anyagi juttatásának köszönhetően megvehetik a fűkaszáló traktort, amellyel egyszerűbb és olcsóbb lesz a terület karbantartása. Kell is a rendezett terület, mert már javában készülnek a nyári kézműves gyermektáborra, amelyben nyaranta 120 nyolc és 15 év közötti gyerek vesz részt, leginkább a szórványtelepülésekről, és a fazekasság, a kosárfonás, a fafaragás, a nemezelés, a batikolás, a gyöngyfűzés, a hímzés, a szövés csínját-bínját sajátíthatják el. A tízéves jubileum kapcsán egy ünnepi akadémiát is szerveznek, amely alkalomból a chicagói bánáti magyarok körét is meghívták, és egy alkalmi kiadvány is készül az évfordulóra.