2024. április 19., péntek
XX. LABDARÚGÓ-VB - BRAZÍLIA - NYOLCADDÖNTŐ

Brazília büntetőpárbaj után negyeddöntős

Százhúsz perc sem volt elég a világbajnokság házigazdájának, hogy két gólt lőjön Chile ellen a nyolcaddöntőben: a brazilok vezettek, de Sánchez egyenlített, így végül a 11-es párbaj 3:2-es megnyerésével harcolták ki a negyeddöntőt. A 120. percben Pinilla lövése a felső lécen csattant, ha pár centiméterrel lejjebb megy, a vb egyik főesélyese már kiesett volna. De ugye tudjuk, a labdarúgásban nincsen ha…

Chilének volt törleszteni valója Brazília ellen, hiszen amikor a válogatott továbbjutott a csoportból, mindháromszor a brazilok állították meg a chilei nemzeti együttest: 1962-ben az elődöntőben, 1998-ban és 2010-ben pedig a nyolcaddöntőben nyert Brazília, s a sors úgy hozta, hogy a XX. világbajnokságon, csakúgy, mint négy évvel ezelőtt, amikor a brazilok 3:0-ra nyertek, ismét ez a két válogatott nézet farkasszemet. Érdekességként megemlíthető, hogy akkor és most szombaton is az angol Howard Webb volt a találkozó játékvezetője. Brazíliában a két csapat huszonhatszor találkozott: húsz brazil győzelem és hat döntetlen a mérleg, vagyis a statisztika nem sok jót ígért a chileieknek.

A várakozásoknak megfelelően brazil támadásokkal és helyzetekkel indult a találkozó: ez utóbbiak közül egy szöglet után Marcelo 6. percben leadott távoli lövése volt, amely célt tévesztett. A brazilok a pontrúgások után többször is problémát okoztak az alacsony chilei labdarúgókból álló válogatottnak, s a 18. percben egy Neymar által elvégzett szöglet után Luiz csúsztatta meg a labdát, amelyért David Luiz és Jara harcolt, s ez utóbbi lábáról került a labda a kapuba. A gól túlságosan is megnyugtatta a brazil védelmet, amely a csoportban Horvátország és Kamerun ellen is kapott gólt, vagyis a brazilok hátsó alakzata sebezhető, hajlamos a hibákra. Így történt ez a 32. percben, amikor Brazília végezhetett el bedobást, Hulk röviden adta vissza a labdát, amire Vargas lecsapott, s azonnal a 16-osban tartózkodó Sanchezhez passzolt, a Barcelona játékosa pedig egy nem túl erős, de pontos lövéssel David Luiz lába alatt a hosszú sarokba lőtt, Cesar nem ért le. A gól felébresztette a brazilokat, akik a góljuk után csak 33 százalékban birtokolták a labdát, s három perccel később Neymar fejese megpattant Silván, s csak pár centivel ment mellé. A 40. percben Neymar szenzációs labdaátvétele után előnybe került a védőjével szemben, de nem lőtt, s ennyi idő elég volt, hogy három chilei odaérjen, de a Barcelona csatára még így is helyzetbe tudta hozni Fredet, aki belsővel csúnyán fölélőtt. Az első félidő végén még Alves lőtt távolról, de a középre és a léc alá tartó lövését Bravo szép mozdulattal szögletre ütötte.

A második játékrész tizedik percében a vb-n csak szenvedő Hulk mellel vette le a labdát, s irtózatosan rosszul, sípcsonttal találta el, de így is bement a labda a kapuba. Hulk örült, de gól helyett sárga lapot kapott Webbtől, aki kezezést vélt felfedezni a levételkor. A 64. percben Aranguiz lőhetett közelről, Cesar óriási bravúrral hárította a lövést. Pár perccel később Hulk adott középre a baloldalról, azonban a csereként beállt Jo picit lekésett a labdáról és emiatt rosszul találta el. A középpályán nagy harc folyt, nagyon sok volt az eladott labda, s csak nagyon ritkán kerültek helyzetbe a csatárok: a 80. percben Alves beadása volt pontos, de Neymar egy védő ölelésében középre fejelte a labdát, ami elsőre még kipattant Bravóról, de utána gyorsan rávetette magát a kapus. Hét perccel a vége előtt Hulk adódott egy nagy helyzet, ám erős lövését Bravónak sikerült kiütnie. A rendes játékidő vége előtt pár perccel a brazil 16-osban pattogott a labda, de lövésig nem jutottak el a chilei játékosok.

A hosszabbítás első 15 percében Hulknak volt egy jól eltalált lövése, amelyet Bravo hárított, valamint megbizonyosodhattunk róla, hogy Jo nem volt jó csere, mert Frednél gyöngébben játszott, s még egyszer Bravóba is beleszállt, amiért sárga lapot kapott. A második részben a brazilok fölényben voltak, azonban az egyetlen helyzet Chile előtt adódott, de Pinilla lövése a felső lécen csattant a 120. percben.

A büntetőpárbaj során a chileiek közül az első sorozatban Pinilla, a másodikban Sánchez lövését védte Cesar, a brazilok közül pedig Willian a másodikban és Hulk a negyedikben hibázott: 2:2-nél Neymar belőtte, Jara pedig a kapufát találta el, így az ötszörös világbajnok  jutott elsőként a legjobb nyolc közé.

Belo Horizonte: Brazília–Chile 1:1 (1:1, 1:1, 1:1) – tizenegyesekkel 3:2

Mineirao Stadion, 57 714 néző, vezette: Webb (angol). Góllövők: Jara (öngól) a 18., illetve A. Sánchez a 32. percben.

A tizenegyesek értékesítői: David Luiz, Marcelo, Neymar, illetve Aranguiz, Diaz

Kihagyták: Willian, Hulk, illetve Pinilla, A. Sánchez, Jara

Brazília: Julio Cesar – Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo – Fernandinho (Ramires, 72.), Luiz Gustavo – Hulk, Oscar (Willian, 106.), Neymar – Fred (Jo, 64.). Szövetségi kapitány: Felipe Scolari.

Chile: Claudio Bravo – Isla, Silva, Medel (Rojas, 108.), Jara, Mena – Aranguiz, Diaz – Sánchez, Vidal (Pinilla, 87.), Vargas (Gutierrez, 57.). Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli.