2024. március 29., péntek

Az új demokratákkal bővül a hatalmi koalíció Vajdaságban

Bojan Pajtić szerint egy húron pendülnek a haladók és a radikálisok

A NIN hetilapnak adott interjújában dr. Bojan Pajtić tartományi kormányfő, a Demokrata Párt elnöke kijelentette, hogy Boris Tadić Új Demokrata Pártja is csatlakozni fog a tartományi hatalmi koalícióhoz a kormány kilátásba helyezett átalakítása során. „Tadić kilépését követően a DP-nek már nem 59, hanem 49 mandátuma van a vajdasági képviselőházban, a kormány átalakítását a parlamenti erőviszonyokkal összhangban tudom elképzelni” – mondta Pajtić. Hozzátette, hogy a változások az ÚDP bevonását is magukba foglalják, mely így tagja lesz az európai irányultságú pártok alkotta koalíciónak. Véleményének adott hangot, hogy a tartományi választások a négyéves mandátum lejártakor, vagyis 2016-ban lesznek, annak ellenére, hogy Aleksandar Vučić Szerb Haladó Pártja fenyegetésekkel, zsarolásokkal és megvesztegetésekkel kísérletezik folyamatosan a hatalom megdöntésével.

Pajtić szerint Vojislav Šešelj hazatérése után a radikálisok és a haladók megvalósítanak majd bizonyos szintű együttműködést, mert, mint mondta, a két párt egyazon politikai család sarja, módszereiket és retorikájukat tekintve sem különböznek egymástól, az egyetlen eltérés az, hogy a haladók támogatják az uniós csatlakozást. Mint mondta, a Demokrata Párt megérdemli a második esélyt, komoly hibákat követett el a múltban, melyekért ő maga már bocsánatot kért. Ha Tomislav Nikolić és Aleksandar Vučić ma a kilencvenes években folytatott politikájuk ellenére is ismét hatalmon lehetnek, akkor a náluk tízszer kisebb hibákat elkövetett DP-nek is lehet második esélye – értékelte a pártelnök.

Szerinte a haladók ma monarchikus hatalmat gyakorolnak, melyben egyetlen személy dönt mindenről. Kilátásba helyezte, hogy pártja szakértői árnyékkormányt hoz létre szeptember folyamán. Aggodalmának adott hangot amiatt, hogy ma háromszor kevesebb a külföldi beruházások száma, mint két évvel korábban, a munkanélküliek száma pedig ötvenezerrel növekedett 2012 óta. Mint mondta, a kormány hetente három botrányt gyárt le, melyek többsége ködfüggönyként szolgál az igazság elrejtése céljából. A vezetőség a patetikus hangvétellel próbálja álcázni tehetetlenségét – állapította meg Bojan Pajtić.