2024. március 29., péntek

Ellenőrzik az okleveleket az állami közigazgatásban

Le kell ellenőrizni az állami közigazgatásban dolgozók esetében az egyetemi oklevelek hitelességét, így elkerülhető lesz, hogy az államapparátusban gyanús diplomával rendelkezők dolgozzanak – ezt Srđan Verbić oktatási miniszter jelentette be. A miniszter szavai szerint a diplomák ellenőrzése nincs törvény által szabályozva, de megoldható és az Oklevél-ellenőrző Központ végezhetné a hitelesség felülvizsgálatát, amely a minisztérium mellett alakulna meg.

Mint a miniszter megjegyezte, ilyen rendszerbeli megoldással elkerülhetők lennének az államapparátusban az olyan botrányok, mint amelyek a közelmúltban történtek. A miniszter szavai szerint az oktatási intézmények minőség-ellenőrzésének erősítése a felsőoktatási törvény módosítása után lehetséges.

A készülő felsőoktatási törvényt – amely tervezetének nyilvános vitája még ezután várható – szeptemberig el kellene fogadnia a parlamentnek. A tervezet szerint a jövő tanévben is elegendő lesz 48 pont az egyetemi hallgatóknak ahhoz, hogy az állami költségen, tehát tandíjmentesen tanulhassanak. Habár a korábbi 6 vizsgaidőszak helyett csak 5-öt irányoznak elő, a fakultásoknak a jövőben is lehetőségük lesz rendkívüli vizsgaidőszakokat szervezni. A jövőben átlátható lesz, hogy az egyetemi karok mire költik a tandíjak címén befizetett összeget és minden bevételüket.

A tervezet alapján a külföldön szerzett oklevelek honosítása egyszerűbbnek és olcsóbbnak ígérkezik. Két fajta nosztrifikáció lesz: egyik a továbbtanulást, a másik pedig az elhelyezkedést szolgálja. A továbbtanulás esetében az egyetemi karok az illetékesek, amelyeknek 60 nap alatt le kell bonyolítaniuk a honosítást, a munkába állás esetében pedig a külföldi felsőoktatási okmányok elismerését végző országos központ az illetékes, amelynek az ügyintézésre 90 nap áll rendelkezésére. A honosítás díja egységes lesz, az oktatási minisztérium határozza meg. Csak emlékeztetőül: jelenleg több mint egy évig tart a diploma honosítása, és 500–1000 euróba kerül.

A szakfőiskolák hallgatói számára is lehetővé válik a mesterképzés.

Az „örök egyetemisták” a 2015/16-os tanév végéig kapnának haladékot, konkrétan azok, akik 2005-ben, illetve ennél korábban iratkoztak be az egyetemre (a jelenlegi felsőoktatási törvény szerint az idén szeptember 30-áig kellene befejezniük egyetemi tanulmányaikat).