2024. április 25., csütörtök

Elfújta a szél

Visszavonták az építési engedélyt a Kevevára mellett tervezett szélerőműparktól

Szerbiában egyelőre nem építkezhet a Continental Wind Partners, amely Kevevára (Kovin) mellett tervezte felépíteni az ország első szélerőműparkját. Ennek oka az, hogy a tartomány által kiadott engedélyt hétfőn visszavonta az illetékes minisztérium, mondván, hogy az illetékes tartományi titkárság az ide vonatkozó törvényi szabályozást megszegve járt el az engedély kiadásakor. A felek egymást okolják az előállt helyzet miatt, az év legnagyobb, 300 millió eurós gazdasági beruházásának az elkezdése pedig továbbra is várat magára.

Az építésügyi minisztériumnak, mint másodfokú döntéshozó szervnek, vissza kellett vonnia a szélerőműpark megvalósítására létrehozott, belgrádi székhelyű Vetroelektrana Balkana nevű cég építkezési engedélyét azért, mert a tartományi területrendezési és építésügyi titkárság nem megfelelően járt el, a kiadott energetikai engedély ugyanis egyszerre vonatkozott a létesítmény megépítésére és a hálózatra való csatlakozásra – nyilatkozta tegnap az üggyel kapcsolatban Zorana Mihajlović építésügyi miniszter.

A tárca magyarázata szerint a tervezésről, kiépítésről és energetikáról szóló új törvények szerint külön kell kiadnia az engedélyt a létesítményre és a hálózati csatlakozásra, ebben pedig a szerbiai áramellátóhálózat-üzemeltető közvállalat (EMS) az illetékes. Ezért a minisztérium az EMS panasza nyomán semmisítette meg a tartományi titkárság által jogszerűtlenül kiadott engedélyt.

A Continental Wind Kevevára mellett épített volna szélerőműparkot. Az egyesült államokbeli vállalat keddi közlése szerint az év végén kezdte volna meg a 300 millió eurós beruházást, erre meg is kapta a tartománytól az engedélyt, azt azonban az illetékes minisztérium visszavonta.

A tartományi kormány az üggyel kapcsolatban kiadott közleményében úgy fogalmaz, hogy „elfogadhatatlan, hogy a köztársasági adminisztráció veszélyezteti a legjelentősebb és legnagyobb beruházások megvalósulását az országban, amint az például a Kevevára melletti szélerőműpark esetében történt, amelynek visszavonták az építési engedélyét”. Ezzel az év legjelentősebb gazdasági projektumát lehetetlenítette el a minisztérium, és ilyen megnyilvánulásokkal rossz fényben tünteti fel Szerbiát a külföldi befektetők előtt.

A közlemény szerint az érvényben lévő törvénnyel összhangban jártak el, legyen szó a beruházóról vagy a tartományi területrendezési, építésügyi titkárságról, amely kiadta az építkezési engedélyt a Vetroelektrana Balkana nevű cégnek. Az építésügyi minisztérium arra hivatkozva vonta vissza az engedélyt, hogy az energetikai engedélybe, amelyet a beruházó mellékelt, nem szerepel a 35/400 kV-os trafóállomás. Az energetikai engedélyt viszont – írja a közleményben – nem a tartományi területrendezési és építésügyi titkárság, hanem az energiaügyi minisztérium adta ki.

Zorana Mihajlović építésügyi miniszter a közleményre válaszolva, ismételten a tartományi titkárságot tette felelőssé a helyzet miatt, mivel szerinte, mint elsőfokú döntéshozó szervnek, neki kellett volna reagálnia az EMS panaszára, nem pedig az építésügyi tárcának, miután ők ezt elmulasztották megtenni.

A miniszter szerint a törvény alapján jártak el, a tartományi titkárság pedig a „befektetők háta mögé bújt” ahelyett, hogy megpróbálta volna maga orvosolni a helyzetet.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy az érintett céggel tovább folytatják a tárgyalásokat, hiszen jelentős befektetésről van szó.