2024. április 19., péntek

Közmeghallgatás Nagybecskereken

A nagybecskereki városi képviselő-testületében kedden megtartották az első nyilvános meghallgatást, melynek témája a város 2014–2020 közötti fenntartható fejlődésének tervezete volt. Ezzel a Béga menti város képviselő-testülete lett az első helyi parlament Szerbiában, amelyben megkezdődött a nyilvános meghallgatás pilóta-projektuma.

A nyilvános meghallgatás mechanizmusának bevezetése helyi szinten az ENSZ Fejlesztési Projektumának és Szerbia Képviselőházának együttműködésével, a svájci Együttműködési és Fejlesztési Ügynökség (SDC) támogatásával valósult meg. A projektum serkenti a polgárok hatékony részvételét a helyi parlamentek munkájában és öt szerbiai helyi parlamentben fogják megvalósítani.

Čedomir Janjić polgármester reményét fejezte ki, hogy a projektum megvalósítása, illetve a polgárok és a civil szféra aktív részvétele a döntéshozatalban pozitív változásokat hoz mind gazdasági, mind szociális szempontból. Szerinte csak így lehet meghozni egy minőségi, hosszú távú fejlesztési dokumentumot.

Biljana Ledeničan, a projektum vezetője reményének adott hangot, hogy ez a gyakorlat életre kel és a polgárok és a civil társadalom felismerik a jelentőségét. A polgárok bekapcsolása a politikába és a közigazgatásba a parlamenten keresztül segít a minél jobb döntések meghozatalában, akárcsak azok végrehajtásának ellenőrzésében.

Az önkormányzat megfelelő technikai felszerelést is kapott ahhoz, hogy követhessék a polgárok részéről és a civil szférából érkező visszajelzéseket.