2024. március 29., péntek

Vajdasági előadókkal Vajdaságról

Varga Diósi Viola: A XII. Vajdasági Szabadegyetemen szó lesz a választásokról, a gazdasági fejlesztési tervről és a menni vagy maradni kérdésről is

A Vajdasági Szabad Katedra Egyesület és a Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ) július 10-e és 14-e között rendezi meg a XII. Vajdasági Szabadegyetemet a kishegyesi Kátai-tanyán. A szabadegyetemen idén is két munkacsoportban, a gazdasági, valamint a közéleti és média munkacsoportban folyik majd a munka. Varga Diósi Viola programfelelőssel arról beszélgettünk, hogy az érdeklődők a szabadegyetemen miről hallhatnak.

– Az idei szabadegyetemre három központi témát határoztunk meg és igyekeztünk minél több vajdasági, vagy Vajdaságból elszármazott előadót bemutatni. Szó lesz a választásokról, hiszen az elmúlt időszakban volt az európai parlamenti, a magyarországi és a szerbiai választás is, valamint valószínűleg októberben kerül majd sor a nemzeti tanácsi választásokra is.

– Mivel a Magyar Nemzeti Tanács a mandátumának végéhez közeledik, nyilván sor kerül majd egy elemzésre is, mi minden történt a vajdasági magyar autonómia területén, mely területeken milyen eredményeket sikerült elérni. Szó lesz továbbá a VMSZ által nemrég elkészített gazdasági fejlesztési tervről és a munkahelyteremtésről is, amely a most tanuló generációt is érinti, hiszen nekik hamarosan el kell majd dönteniük, hol szeretnének élni és karriert építeni, így el is jutunk az utolsó központi témánkig, a menni, vagy maradni kérdéséhez. Emellett többek között megvizsgáljuk majd, hogy a gazdaság és az innováció összefüggésében milyen jövő van, milyen gazdasági kitörési pontok vannak az uniós és a közép-európai gazdaságok részére, szót ejtünk a bioterrorizmusról, a jóléti társadalmak konfliktusairól, a klaszterekben rejlő együttműködésekről, a kommunikációs menedzsmentről, az EU-s autonómiamodellek és kisebbségek kapcsolatáról stb. Délelőttönként kimondottan szakmai előadások lesznek, míg délutánokét kerül majd sor a kötetlenebb kerekasztal-beszélgetésekre, valamint a művészeti és kulturális programokra. Sajnos most nem a Dombos Festtel egy időben kerül megrendezésre a szabadegyetem, de igyekszünk minden este érdekes kulturális programmal kedvezni a résztvevőknek, így sor kerül egy Juhász Zenekar-koncertre, egy Maurer-borkóstolóra, fellép majd Pély Barnabás, több helyi DJ, valamint egy helyi dzsessz-zenekar is.

Az elmúlt években milyen visszajelzéseket kaptak?

– Eddigi résztvevőink mindig pozitív élményekkel, sok új ismeretséggel és érdekes információkkal távoztak és pozitívak voltak a visszajelzések, de ennek ellenére minden évben mindig nagy kihívásnak érzem, hogy új fiatalokat tudjunk bevonzani, hiszen a vizsgaidőszak végén nagyon kevés fiatalnak van kedve, hogy még egy ilyen rövidke időszakra visszakerüljön az „iskolapadba”. Ennek érdekében minden évben megpróbálunk olyan előadókat hozni, akik olyan aktuális témákat dolgoznak fel, amelyek feldolgozására az intézményes keretek között nincs idő alkalom, vagy lehetőséget teremtenek a közéletbe való bekapcsolódásra, illetve megalapozzák a fiatalok szakmai és kapcsolati tőkéjét. Azt tapasztalom, hogy a résztvevők számára nagyon nagy élmény, hogy a kishegyesi puszta oázisában neves előadókkal kötetlenül beszélgethetnek olyan témákról, amelyek érdekesek és aktuálisak. Az elmúlt tizenkét évben köttetett kapcsolatok pedig rendkívül gyümölcsözőek voltak. Többen voltak, akik a szabadegyetemen tanultak alapján döntötték el, hogy merre tanuljanak tovább, voltak akik itt tájékozódtak először az ösztöndíj-lehetőségekről, vagy találtak olyan előadókat, akik később mentorálták őket. Voltak, akik ezeknek a kapcsolatoknak köszönhetően jutottak olyan munkához, amely a végzettségüknek megfelel. Emellett nagyon sok barátság, amely a szabadegyetemen köttetett, megmaradt. Sőt! Számos párkapcsolat, házasság és baba is született a szabadegyetemes ismeretségeknek köszönhetően.

Tizenkét évvel ezelőtt milyen ötlet vezérelte az alapítók, az első vajdasági szabadegyetem megrendezésére?

– 2001-ben vetődött fel az ötlet, hogy az ifjúsági fesztiválok, táborok mellett egy olyan rendezvényre is szükség van, amely a közélet iránt érdeklődő fiatalok igényeit is kielégíti, vagyis találkozási helyszínt nyújt és alkalmat ad a beszélgetésekre, szakmai műhelyekre. Ekkor sokan azt mondták, hogy nincs értelme az egésznek, hiszen nyáron senki sem akar majd eljönni. Ennek ellenére nagy lett az érdeklődés és nagyon jó csapat jött össze. Azóta is a szívügyemnek tekintem a szabadegyetem programjának elkészítését, amely nem is munka számomra, hanem inkább kikapcsolódás, és az a jó benne, hogy így nagyon sok érdekes és értékes embert ismerhettem meg, akikkel egyébként soha nem lett volna lehetőségem találkozni, és így sok esetben a saját kíváncsiságomat is kielégíthettem. A szervezői csapat is az évek folyamán folyamatosan változik, de mindez a lelkesedést nem csökkentette, sőt azt érzem, hogy egyre nagyobb felelősséget érez mindenki a program sikere érdekében. A jelenlegi szervezői csapat pedig hihetetlenül kreatív, precíz. Az első évek koncepciójához képest csupán annyi változott, hogy a kezdetekben több magyarországi előadót hívtunk, míg mostanában egyre több kiváló vajdasági előadót és témát szeretnénk bemutatni, hogy így valóban a szabadegyetem tartalma és szellemisége is vajdasági legyen.