2024. március 28., csütörtök
NAGYBECSKEREKI GVOŽĐAR

Nem kell az ügyviteli épület

Nem kelt el a héten a csődbe jutott nagybecskereki Gvožđar kereskedelmi vállalat vagyonának utolsó, még megmaradt része: az ügyviteli épületük. A Béga menti város főutcáján az Aleksandar Karađorđević 33–35. alatti épületért 60,8 millió dinárt kértek, de a megjelölt határidőben a meghirdetett árverésre nem jelentkezett egyetlen lehetséges vevő sem. Mivel senki sem fizette be a versenypályázaton való részvételhez szükséges 24,3 millió dinár letétet, ezért a keddre kihirdetett árverést meg sem tartották.

Az attraktív üzlettér Nagybecskerek központjában hosszú ideig vagyonjogi per tárgya volt, mivel kiderült, hogy az épület ugyan a Gvožđar tulajdonában volt, viszont a telek, amelyre épült, a Szerbiai Nemzeti Bank vagyonát gyarapította. Az ügy annál furcsább, mivel a csődeljárásig az épületet a Gvožđar vagyonaként tartották számon, hiszen jelzálog alatt is volt.

Ezt a problémát végre tisztázták, most már csak vevőt kell(ene) találni, hogy az épületért kapott pénzből kártalaníthassák az egykor jó hírű vállalat hitelezőit, köztük az valamikori dolgozókat is. A vállalat vagyonából egyébként már csak egykori ügyviteli épületük maradt meg. Korábban sorra eladták létesítményeiket Nagybecskereken, Écskán, Muzslyán, Perlaszon, Kleken (Bégafőn) és Tomaševacon (Tamáslakán).

A régen félezer dolgozót foglalkoztatott Gvožđarban 2007 júniusában indították el a csődeljárást. Ezt akkor nagy meglepetéssel vették tudomásul a jó hírű vállalatban, hiszen nem volt adósságuk, raktáraikban pedig volt elegendő áru. A csődeljárást a nagybecskereki adóhivatal kezdeményezte. A legnagyobb hitelező a (megmaradt) kilencven dolgozó, akiknek harminchavi bérrel tartoznak, s erről jogerős bírósági határozat is született. Ráadásul nem fizették számukra a nyugdíjbiztosítási járulékot sem, ennek következtében több dolgozó sokáig nem vonulhatott nyugdíjba.

A csődeljárás elhúzódása miatt a kereskedők többször is tiltakoztak.