2024. április 24., szerda
ZOMBORI VÁROSI KÉPVISELŐ-TESTÜLET

Mindenki kiáll az igazáért

A zombori városi képviselő-testület új vezetői szerint nem szegték meg a törvényt, amikor leváltották Siniša Lazićot a testület éléről. A menesztett elnök kitart álláspontja mellett, mely szerint az eljárás jogszerűtlen volt, és jogorvoslatért a Közigazgatási Bírósághoz fordult. Mint ismeretes, a vkt áprilisban leváltotta a testület elnökét, miután új hatalmi többség alakult a Szerb Haladó Párttal az élén. Azóta megválasztotta az új elnököt és alelnököt, a városi tanács tagjait, a polgármestert, aki kinevezte segédjeit. A korábbi többség magvát képező demokrata képviselők minden ülés kezdete előtt a nyilvánosság előtt megkérdőjelezik a testület legitimitását, majd az érdemi munkában nem vesznek részt.

MINDEN JOGSZERŰ VOLT

A testület új elnöke, Borislav Staničkov, alelnöke, Miodrag Sekulić és titkára, Vera Baljak sajtóértekezleten reagáltak az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium azon ajánlására – a minisztériumnak ugyanis döntéshozatali vagy ítélkezési jogköre nincsen –, hogy a zombori vkt nyilvánítsa semmisnek a Lazić menesztéséről szóló határozatát.

Staničkov szerint egyértelmű, hogy a menesztés teljesen jogszerű volt, sem az önkormányzati törvényt, sem a testület statútumát, sem ügyrendi szabályzatát nem szegték meg. Az eseményeket így foglalta össze:

– Az április 16-ai ülést még Siniša Lazić hívta össze, ám a testület nem volt határozatképes. Ilyen esetben az ülés kezdetét el kell napolni, vagy bizonyos időre kitolni. Az elnök ezt nem tette meg, hanem arra kérte a képviselőket, hogy maradjanak a teremben, amíg a frakcióvezetőkkel megbeszéli, mikor tarthatják meg az értekezletet. Erre a megbeszélésre sem került sor, helyette értesítést próbált küldeni a frakcióvezetőknek, hogy majd később tudatja az ülés napját és kezdetének időpontját. Időközben összegyűlt a kellő számú képviselő, kérésükre meg lehetett kezdeni az értekezletet. Mivel az elnök ekkor már nem tartózkodott az épületben, az ügyrendi szabályzat rendelkezése értelmében, helyetteseként én vezettem le az ülést.

Miodrag Sekulić ehhez még hozzáfűzte, hogy a demokrata képviselők ellenezték az értekezlet megtartását, és követelték annak kivizsgálását, hogy minden a törvény szellemében történik-e.

– Gondoljuk el, mi történik, ha fölülünk ennek az aggályoskodásnak! A testület nem fogadta volna el június 15-éig a tavalyi zárszámadását, nem nyújthatta volna be a pénzügyminisztériumnak, így a város elesett volna a minisztériumtól érkező, 400 millió dinárnyi transzfertől.

Az egyébként jogi végzettségű Sekulić, aki korábban elnöke volt a vkt-nek, és 2006-ban hasonló körülmények között menesztették, hozzátette, hogy akkor ő nem élt jogorvoslattal, mert tiszteletben tartotta a hatalmi többség akaratát, Lazić mostani menesztése pedig minden tekintetben törvényes.

NYILVÁNVALÓ A TÖRVÉNYSÉRTÉS

A vkt menesztett elnöke teljesen másképp tekint a történtekre. A Somborske novine hetilapnak adott interjúban Siniša Lazić kifejtette, hogy őt nem kérték föl annak az ülésnek az összehívására, amelyen fölhatalmazás nélkül elnökölt a testület alelnöke, és amelyen menesztették.

– Az értekezlet napirendjén az én leváltásom szerepelt, noha nem indokolták meg a fölmentésemre tett javaslatot, és nem kaptam esélyt, hogy minderről ismertethessem az álláspontomat. Az ügyet a hatalmi többség meglétével indokolják, miközben elfelejtik, hogy a hatalmi többségnek tiszteletben kell tartania az alkotmányt, a törvényeket, a vkt határozatait és ügyrendjét, különben minden törvénytelenségbe torkollik. Az illetékes minisztérium a teljes dokumentáció áttekintését követően megállapította, hogy a vkt eljárásával megszegte a vonatkozó törvényt, saját alapszabályát és ügyrendjét, ennek folytán a leváltásomról hozott határozat nem jogerős, így azt az ajánlást tette, hogy a testület újra hívja össze a semmisnek tekinthető értekezletét, és a jogi formáknak megfelelően hozza meg határozatait. Szerintem a tényállás alapján a Közigazgatási Bíróság is kimondja a leváltásomról szóló határozat és végzés semmisségét – nyilatkozta Lazić.

A vkt volt elnöke szerint az államigazgatási és önkormányzati minisztérium véleményezése és állásfoglalása nyomán nyilvánvaló, hogy a vkt mostani elnöke, alelnöke és titkára jogtalanul bitorolják tisztségüket. Ennélfogva eleve érvénytelennek minősülnek a vezetésükkel hozott általános és egyéb határozatok, az általuk eszközölt kinevezések és leváltások, ami összességében visszaveti a költségvetés megvalósítását, a közvállalatok tevékenységét, a beruházási projektumokat, ráadásul magánperek sorát zúdíthatja a városi képviselő-testület nyakába, amely igencsak szorgosan cserélte le több közvállalat és közintézmény igazgatóját.