2024. április 19., péntek
F CSOPORT

Győzelemmel búcsúztak a bosnyákok

A második félidő elején Carlos Queiroz, a vb után távozó iráni kapitány megpróbálta támadóbb felfogásban pályára küldeni a csapatát, az első negyedórában azonban ez nem sikerült, sőt egy labdavesztés után Džeko csapott le a labdára, s mindjárt Timo Sušićot hozta játékba, aki a leshatárról induló Pjanićhoz passzolt, ő pedig elegánsan a hosszú sarokba gurította a labdát. Irán mindent megtett a szépítésért, s azért is, hogy elkerülje azt a szégyent, hogy az egyetlen csapat legyen a vb-n, amelynek nem sikerült gólt lőnie a 270 perc alatt. A 82. percben betaláltak az irániak: egyedül Nekunam nem volt lesen, ő pedig élt az alkalommal, s középre adott Rezának, aki az üres kapuba lőtt. Sokáig nem örülhettek az ázsiaiak, mert egy perccel később a jobbhátvéd Vrsajević szépen követte az akciót, amelynek a végén – a kapufa segítségével – kilőtte a hosszú sarkot.

Salvador: Bosznia-Hercegovina–Irán 3:1 (1:0)

Arena Fonte Nova, 48 011 néző, vezette: Carlos Velasco Carballo (spanyol). Góllövők: Džeko a 23., Pjanić az 59., Vrsajević 83., illetve Goohennedzshad a 82. percben.

Bosznia-Hercegovina: Begović – Vrsajević, Spahić, Kolašinac – Bešić, Pjanić – Sušić (Salihović, 79.), Sunjić, Hadžić (Vranić, 61.) – Ibišević, Džeko (Visca, 85.). Szövetségi kapitány: Safet Sušić.

Irán: Hagigi – Hadzsi Szafi (Jahanbaksh, 63.), Hosszeini, Sadegi, Nekunam – Sodzsaei (Hejdari, 46.), Timotijan, Montarezi, Goohannedzshad – Dedzsagah (Anzari Fard, 68.), Puladi. Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz.

A győztes és a vesztes is nyolcaddöntős

Az argentin válogatott 3:2-re nyert Nigéria ellen a világbajnokság F csoportjának harmadik fordulójában, így csoportelsőként jutott a legjobb 16 közé. A kvartett másik meccsének eredményével az is eldőlt, hogy veresége ellenére az afrikai együttes is továbbjutott. A mérkőzésen két támadó játszotta a főszerepet, a két-két gólt szerző Lionel Messi és Ahmed Musa.

Az első félidő gyors gólváltással kezdődött, de nagyrészt Argentínáról szólt. A 3. percben Messi szerezte meg a vezetést a dél-amerikai csapatnak, amikor Angel di María kipattanó lövését bebombázta ballal a keresztléc alá. Még nem is örülhettek az előnynek, már nem is volt minek, Nigéria egyenlített. Musa sétált be egy bal oldalra kitett labdával a tizenhatosba, egy cselt követően Pablo Zabaleta mellett a hosszú sarokba tekert. A továbbiakban már többnyire az argentinok játszottak kezdeményezőbben, a 9. percben Gonzalo Higuaín kerülte ki Vincent Enyeamát, de kisodródva mellégurított. Szűk félóra elteltével Peter Odemwingie harminc méterről lőtt fölé, a másik oldalon Di María veszélyeztetett, újfent Enyeamának kellett közbeavatkoznia. A 37. percben Sergio Agüero sérülés miatt elhagyta a pályát, helyét Ezequiel Lavezzi vette át. A csere után Fernando Gago lehulló fejesét kellett fölé tolnia a nigériai kapusnak. A félidő elejéhez hasonlóan a végén is Messi villant, előbb 25 méteres szabadrúgását kotorta ki a rövid fölsőből Enyeama, a ráadás első percében pedig már ő is tehetetlen volt, az újabb szabadrúgást már kihasználta az argentinok zsenije. Az első 45 percben az argentin csapat volt fölényben, az ő akaratuk érvényesült.

A második félidőt Nigéria kezdte góllal, Musa is duplázott. Nem sokáig vártak az argentinok se a góllal, Enyeama Di María léc alá tartó löketét védte az 50. percben, Lavezzi szöglete után Marcos Rojo talált be térddel. Az 54. percben Higuaín kiugrásánál kellett védenie Enyeamának. A meccs legszürkébb időszaka következett, mígnem a 76. percben Odemwingie emelési próbálkozása kötött ki Sergio Romero karjaiban. A 79. percben Musa lábában maradt az egyenlítés, szépen ugrott ki, lövésébe viszont belevetődött Zabaleta. A 85. percben Di María lőtte bele a labdát Enyeamába remek helyzetben. A mérkőzés utolsó kísérlete Javier Mascheranóé volt, a középpályás 30 méteres lövését könnyen húzta le Enyeama.

Porto Alegre: Nigéria–Argentína 2:3 (1:2)

Beira-Rio Stadion, 43 285 néző, vezette: Nicola Rizzoli (olasz). Góllövők: Musa a 4., a 47., ill. Messi a 3., a 45+1., Rojo az 50. percben.

Nigéria: Enyeama, Yobo, Ambrose, Omeruo, Oshaniwa, Obi Mikel, Onazi, Babatunde (Uchebo, 65.), Odemwingie (Nwofor, 80.), Emenike, Musa. Szövetségi kapitány: Stephen Keshi.

Argentína: Romero, Zabaleta, Garay, Fernández, Rojo, Mascherano, Gago, Di María, Messi (Álvarez, 63.), Agüero (Lavezzi, 38.), Higuaín (Biglia, 90.). Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella.

1. forduló: Argentína–Bosznia-Hercegovina 2:1, Irán–Nigéria 0:0. 2. forduló: Argentína–Irán 1:0, Nigéria–Bosznia-Hercegovina 1:0. 3. forduló: Nigéria–Argentína 2:3, Bosznia-Hercegovina–Irán 3:1.

1. Argentína

3

3

0

0

6:3

9

2. Nigéria

3

1

1

1

3:3

4

3. Bosznia

3

1

0

2

4:4

3

4. Irán

3

0

1

2

1:4

1