2024. április 25., csütörtök

Mementó 70

Kishegyesen először emlékeztek meg a zsidók deportálásáról

A zsidók deportálásának 70. évfordulójára emlékeztek vasárnap délután a kishegyesi zsidó temetőben. Az eseményre a helyi közösség, a Kishegyesi Könyvtár és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület közös szervezésében került sor, s ez volt az első alkalom, hogy Kishegyesen hivatalosan megemlékeztek a zsidó népet ért tragédiáról.

Kishegyes község önkormányzatának a nevében Mohácsi Zoltán alpolgármester üdvözölte a megemlékezés résztvevőit, majd dr. Virág Gábor helytörténész a kishegyesi zsidóság történetéről tartott rövid előadást. Dr. Virág szavaiból kiderült, hogy a kishegyesi zsidó közösség 1887-ben volt a legnépesebb, amikor több mint 190 tagot számlált. Ezt követően folyamatosan csökkent a számuk, s a második világháború után teljesen eltűntek. A holokausztnak hivatalosan 21 kishegyesi zsidó áldozata volt, a későbbiekben pedig a topolyai járási bíróság még 5 áldozatot nyilvánított holttá, mondta el dr. Virág.

Az előadást követően a történelmi egyházak képviselői mondtak rövid imát a holokauszt áldozataiért. Először Orosz Attila református lelkész, bácskai esperes és Mirnics József, a kishegyesi katolikus egyházközösség képviselője emlékeztek az áldozatokra, majd Kovács Róbert, a szabadkai zsidó hitközség tagja. A megemlékezést követően Kovács elmondta, hogy nagyon sokat jelent, hogy Kishegyesen is megemlékezhetnek a holokausztról, a soáról.

– Kishegyesen először vagyunk hivatalosan, köszönhetően azoknak a helyi embereknek, akik átérzik, amit a holokauszt jelent. Nemcsak a zsidók vesztesége ez, hanem az egész közösségé – mondta.

A megemlékezés a holokausztáldozatok emlékművének a megkoszorúzásával fejeződött be. Tóth Anikó, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, Dragan Đurić, Horvátország szabadkai főkonzulja, Szabados Róbert, Weiss Ferenc és Licht Ernő, a szabadkai zsidó hitközség képviselői, Mohácsi Zoltán alpolgármester, Linka B. Gabriella és Szügyi István, a kishegyesi helyi közösség képviselői, valamint Kocsis Antal és Aleksa Kumić, a topolyai Film-múzeum Civil Szervezet képviselői helyezték el a kegyelet virágjait az emlékműre.

A megemlékezést követően dr. Szőke Anna a Kishegyesi Könyvtárban megnyitotta a Kishegyes zsidó közössége a néprajzos szemével elnevezésű fotókiállítást. Megnyitóbeszédében a kishegyesi zsidóság életének érdekes mozzanatairól és a magyar lakossággal való viszonyáról beszélt.