2024. április 19., péntek
WIMBLEDON

Murray nyitja a tornát

Đoković a centerpályán 18 óra tájban kezd – Az első napon Bojana Jovanovski és Babos Tímea is fellép – A férfiaknál a nagy négyes, a nőknél Serena Williams a fő bajnokjelölt

A teniszben a meglepetés sose kizárt. Annak ellenére, hogy a férfiak mezőnyében a legutóbbi 37 nagy tornán csak két esetben nem Federer, Nadal, Đoković vagy Murray volt a győztes – 2009-ben Juan Martín el Potro nyerte meg a US Opent, idén pedig Stan Wawrinka az Australian Opent –, meglehetősen nehéz jósolni a ma kezdődő Wimbledonra.

Murray és Mouresmo (Fotó: Beta/AP)

Murray és Mouresmo (Fotó: Beta/AP)

A leglogikusabbnak hangzó előrejelzés szerint a fenti négyes bármelyik tagja megszerezheti a koronát, másvalaki végső sikere pedig teljesen váratlan eredménynek számítana, noha vannak még jó képességű és nagy sikerekre érett versenyzők. A női tornán még értelmetlenebb előre bajnokot hirdetni, hisz ha a győztes nem Serena Williams lesz, lehet szinte bárki más. Mint ahogyan tavaly például az eleve esélytelennek tartott francia Marion Bartoli győzött. Mivel ő a nagy sikere után azon nyomban visszavonult, női címvédő Londonban nem lesz, a férfitornán pedig a brit átkot több mint 70 év után megtörő Murray a trófea védője.

A férfiélkvartett minden tagjának esetében említhető pozitív és negatív jóslati tétel is. Rafael Nadal például a világelső és a torna kétszeres bajnoka. Nagyon tapasztalt, általában jól felkészített, de füvön nem mehet biztosra. Tavaly így az első, két éve a 2. fordulóban esett ki, ezért sorsolták csak kettes kiemeltnek. Most viszont nagyobb a tét, legalább az elődöntő kell neki, hogy megvédje a ranglista első helyét. Novak Đoković az első kiemelt, volt világelső, és 2011-ben Wimbledon bajnoka is volt. Mindenképpen az egyik legkomolyabb esélyes. Andy Murray a címvédő és otthon játszik, amiért ma 14 órakor a belga David Goffin ellen ő nyitja meg az idei tornát. A harmadik kiemeltként sorsolták, e pályákon olimpiai aranyat is nyert, de jelenleg nincs kirobbanó formában. Tavasszal edző nélkül maradt, nemrég Amelie Mauresmo volt francia teniszezőnőt szerződtette, ami még ellentmondásosabb döntés, mint amikor Novak Boris Beckert választotta. Idei eredményei alapján nem a legerősebb jelölt, mint ahogyan Roger Federer sem. A svájci ugyan minden idők talán legjobbja, Londonban hétszer is nyert, legutóbb 2012-ben, azóta, tehát pontosan két éve egyik nagy tornán sem futott célba. Ő a legidősebb, s nehéz elképzelni, hogy zsinórban, még füves pályán is, legyőzheti Wawrinkát, Nadalt és végül Đokovićot vagy Murray-t.

A nőknél az ötszörös londoni bajnok S. Williams neve ugrik be elsőnek. Akárcsak Federer, ő is 17-szeres bajnok a nagy tornákon, és a füves Grand Slamen 2012-ben nyert legutóbb. Idén viszont nincs bombaformában, amiért sem januárban Melbourne-ben, sem pedig májusban Párizsban nem kaparintotta meg a serleget. A második bajnokjelölt az orosz Marija Sarapova, az aktívak közül pedig még csak Petra Kvitová és Venus Williams volt London bajnoka. Mindent összevetve, ha nem Serena nyer, csupán Sarapova győzelme nem lenne világraszóló meglepetés.

Murray után a centerpályán ma a kínai Na Li a lengyel Paula Kaniával játszik, majd Đoković és a kazah Andrej Golubev meccse zárja a napi műsort. A magasan rangsorolt kiemeltek közül az első napon még V. Williamset, Agnieszka Radwanskát, Petra Kvitovát, Caroline Wozniackit, Viktorija Azarenkát, Sara Erranit és Dominika Cibulkovát, illetve Tomáš Berdychet, David Ferrert, Grigor Dimitrovot, Ernests Gulbist és Jo-Wilfried Tsongát láthatjuk, különösen érdekesnek pedig még a ČilićMathieu, ŠtepanekCuevas, VerdascoMatošević, illetve MuguruzaVandeweghe, StosurWickmayer és GörgesŠafářová meccsek ígérkeznek.

Pályán lesz még egy-egy szerbiai és magyar is. Bojana Jovanovski 14.30 körül a svéd Johanna Larssonnal, Babos Tímea pedig 16.30-kor a brit Naomi Broadyval mérkőzik.

A múlt heti kis tornákon a szerbiai teniszezők csak két elődöntőt harcoltak ki, hisz miután Györe László Siófokon esett ki a négy között, ugyanígy járt Belgrádban Miki Janković is. Ezen a héten Nikola Milojević a németországi Marburg challenger tornáján indul, és az első fordulóban a selejtezőből vár ellenfelet, míg Šabacon a futuresen Peđa Krstin és Janković lesz érdekelt.

EASTBOURNE. – A férfitorna elődöntőjében: Gasquet–Isztomin 6:4, 6:2, F. López–Querrey 6:4, 7:6, döntő: F. López–Gasquet 6:3, 6:7, 7:5. Nők, elődöntő: Keys–Watson 6:3, 6:1, döntő: Keys–Kerber 6:3, 3:6, 7:5.

ROSMALEN. – A férfitorna elődöntőjében: Bautista–Melzer 4:6, 6:2, 7:6, Becker–Sousa 6:3, 7:6, döntő: Bautista–Becker 2:6, 7:6, 6:4. Nők, elődöntő: Vandeweghe–Koukalova 6:4, 6:2, döntő: Vandeweghe–Zseng 6:2, 6:4.

BELGRÁD. – A futures elődöntőjében: Maden–M. Janković 7:6, 6:2.

NIŠ. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Gjorcheska–Argyelán 6:3, 7:6.