2024. április 23., kedd

Százéves a moholi labdarúgás

A hétvégén Moholon díszüléssel ünnepelték meg a jeles évfordulót – A Szerbia Labdarúgó-szövetség aranyplakettel tüntette ki a Bácska Labdarúgóklubot

A moholi labdarúgás és a Bácska Labdarúgóklub az idén ünnepli százéves jubileumát. A jeles évforduló alkalmából szombat este díszülést tartottak Moholon, a művelődési otthonban, ahol a helyi labdarúgás egykori és jelenlegi kiválóságai, köztük játékosok, edzők, klubtisztségviselők, támogatók és szurkolók mellett megjelentek a Szerbiai és a Vajdasági Labdarúgó-szövetség képviselői is. A díszülés résztvevőit Mladen Simendić, a Bácska elnöke köszöntötte, aki szólt a moholi foci jelenéről és jövőjéről is:

A klub jelenleg a Szabadkai Ligában versenyez. A Bácskának a ligában való bennmaradása biztosított, akárcsak a feltételek az egyesület további eredményes működéséhez. A klub működésében a hangsúly az elkövetkezőkben is, akárcsak az elmúlt hat hónapban, az utánpótlás-nevelésen lesz, illetve az labdarúgás népszerűsítésén a helyi fiatalok körében, hogy csatlakozzanak és vegyenek részt a Bácska munkájában. Megköszönöm a támogatást a mindenkori támogatóknak, akik az elmúlt időszakban önzetlenül segítették az egyesületet. Külön szeretném megköszönni a támogatást Ada község önkormányzatának és a moholi helyi közösségnek, amelyek minden évben jelentős mértékben segítik a klub működését, illetve a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság támogatását, amely segítségével megszerveztük a díszülést – közölte a klubelnök.

Az ünnepségen a százéves évforduló alkalmából Ratko Borovnica átadta a moholi klubelnöknek a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) aranyplakettjét. Ratko Borovnica, aki a Vajdasági Labdarúgó-szövetség elnöke és egyben az FSS végrehajtó bizottságának tagja is, kiemelte, hogy a szövetség aranyplakettje a legnagyobb kitüntetés, amit klub kaphat Szerbiában. A Vajdasági Labdarúgó-szövetség elnöke elmondta: a moholi Bácska a közé a tizenöt szerbiai egyesület közé tartozik, amely büszkélkedhet a százéves fennállással, köztük egyelőre nincs egyetlen szuperligás csapat sem. Az egyesület 1914-es megalakítása óta, leszámítva a háborús éveket, folyamatosan működik. Az elmúlt időszakban a Bácska fociklub sohasem a nagy eredményeket hajszolta, hanem fociztak, és közben sikeresek voltak az utánpótlás-nevelésben is.

A moholi labdarúgás százéves évfordulója alkalmából a Szabadkai Labdarúgó-szövetség elnöke, Nenad Nikolić és Petar Bilić, a Magyarkanizsa–Zenta–Ada Labdarúgó-szövetség elnöke is gratulált a jelenlévőknek, mindketten emlékplakettet nyújtottak át a klubelnöknek. A díszülésen felszólalt Nebojša Radulaški is, aki egyik szerzője annak a monográfiának, amely a moholi futball centenáriuma alkalmából várhatóan az ősszel jelenik meg magyar és szerb nyelven. A moholi labdarúgóklub történetéből röviden annyit, hogy az egyesületet 1914 augusztusában a Szent Száva otthonban alapították meg Moholi Atlétikai Klub (MAK) néven. A későbbiekben többször nevet változtatott, volt Sokol, Molac, Sloga, ismét MAK, majd Orlov, Omladinac, Tisza, végül 1956 óta, vagyis 58 éve viseli a Bácska nevet.

A jeles jubileum alkalmából a Bácska Labdarúgóklub vezetősége 135 köszönőlevelet adott át azoknak az egykori és jelenlegi játékosoknak, edzőknek, sportmunkásoknak és támogatóknak, akik munkájukkal és támogatásukkal hozzájárultak a moholi labdarúgás és fociklub fejlesztéséhez és sikereihez.