2024. április 25., csütörtök

Szezonnyió filmfesztivál

Az idén is gazdag filművészeti kínálattal, érdekes zenei programmal és hasznos edukatív előadásokkal várja vendégeit az újvidéki Cinema City filmfesztivál – hangzott el a rendezvény első –a hivatalos megnyitó előtti-, sajtótájékoztatóján.

Miloš Ignjatović, a fesztivál igazgatója elmondta, hogy közel hét éve ragaszkodnak a rendezvény alapkoncepciójához, azonban minden évben igyekeznek kisebb-nagyobb változatatásokkal újítani, javítani a fesztiválon. Idén ez elsősorban a kibővített zenei programban és a szélesebb filkínálatban fog kimerülni.

Az igazgató azt is megemlítette, hogy a szervezőség ebbern az évben is szembesült a gazdasági helyzet adta anyagi problémákkal, azonban tavalyhoz javult a helyzet, mivel több EU-s alap is segítette őket, valamint ebben az évben az illetékes minisztérium is támogatta a fesztivált.

Végül, azt is kifejtette, hogy mint gyakorlatilag szezonnyitó filmfesztivál a térségben, arra törekedtek, hogy minél több premier legyen a rendezvényen.

Milan Stojanović, a fesztivál programfelelőse arra mutatott rá, hogy a szervezők az idén a változatosságot tartották elsőszámú célként, a filmek és az egyéb programok szempontjából is. Mint mondta, az idén közel 10 helyszínen vetítenek majd az elkövetkező héten. Megemlítette a „Nacionalna klasa“ elnevezésű filmválogatást, amely a hazai filmek színe-javát mutatja majd be a közönségnek. Hasonló a California Dreaming nevű válogatás is, amely rövidfilmeket tartalmaz. Végül, beszélt a Planet Rock válogatásról is, amely zenés témákat feldolgozó filmeket, koncertfilmeket és zenei dokumentumfilmeket tartogat a nézők számára.

Petar Protić, a filmek kiválogatásával megbízott személy kifejtette, hogy a szelekció folyamán igyekeztek nemcsak műfajilag és a mondanivalót illetően széles skálát bejárni a kínálattal, hanem földrajzi tekintetben is. Megjegyzete, hogy arra törekedtek, hogy a világ több pontjáról származó filmeket hozzanak a fesztiválra, majd párat röviden ismertetett is.

Marija Stojanović, a fesztivál műhelymunkáinak (Cinema City Campus) koordinátora arról beszélt, hogy az idén nagy hangsúlyt fektettek a fiatal rendezők szárnybontogatásainak megsegítésére is.

-Azt mindannyian tudjuk, hogy a kezdetekben a legnehezebb: Hogyan nekifogni a dolognak, mihez hogyan kell nyúlni? - ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkoznak a fiatal filmesek. Az idei program keretein belül harminc fiatal rendező fog érkezni a régióból, akiknek tapasztalt filmesek fogják átadni tapasztalataikat. Reméljük, hogy ez hasznára fog vállni az első alkotásuk előtt álló fiataloknak, hiszen mégis az utánpótlásról van szó – szögezte le Stojanović.

Sajtótájékoztatón felszólalt a fesztivált megyitó film (Neposlušni) rendezője, és két főszereplője is.

Mina Đukić rendező nagy megtiszteltetésként értékelte, hogy az ő alkotásával veszi kezdetét a fesztivál. Hana Selimović, a főszereplők egyike a filmről elmondta, hogy a felnőtté válás nehézkes, problémás folyamatát idézi meg, egy több napos kerékpártúra képében. A színésznő szerint, az alkotás a vajdasági nézőknek de mindenki másnak is ismerős lesz majd. Az elsőnek már csak azért is, mert a túra folyamán a vásznon visszaköszönnek egyes jól ismert tartományi települések. Végül, a film mindenkiből ismerős érzéseket vált majd ki -jegyezte meg Selimović-, hiszen mindenki számára ismert életperiódust mutat be, a maga sajátos kérdéseivel.

Egyébként, a sajtótájékoztatót megelőző szombat este, a nulladik napon, volt a fesztivál első „nem hivatalos” vetítése. A szombati program keretein belül az Amstel Open Air szabadtéri színpadon az érdeklődők először Zoran Simjanović által komponált filmbetétdalakot halgatthatták meg kórusfeldolgozásban, majd pedig a Nacionalna klasa kultúszfilmet tekinthették meg. A koncerten egyébként maga a zeneszerző is részt vett. Olyan ismert filmek betétdalai csendültek fel, mint a fent említett alkotás, a Tito i ja vagy népszerű Maratonci trče počasni krug.