2024. április 16., kedd

Lengyel külügyminiszter: Értéktelenek az amerikai kapcsolatok

Új, titokban rögzített hangfelvételről ír a Wprost – Szorult helyzetben a Tusk-kormány

A Wprost lengyel heti magazin közölte: megszerezte egy tavalyi beszélgetés felvételét, amelyen Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter kijelenti, hogy az Egyesült Államokhoz fűződő szoros kapcsolatok „mit sem érnek”, sőt „még károsak is, mert hamis biztonságérzetet keltenek”.

Léphaft Pál karikatúrája

Léphaft Pál karikatúrája

A beszélgetés rövid átiratát közlő lap a múlt hétvégén azzal kavart politikai vihart, hogy közzétette más, kompromittáló kijelentéseket tevő csúcsvezetők titkos felvételeit. Egyelőre nem tudni, hogy a felvételeket kik és milyen megbízásból rögzítették.

A most napvilágra került átiratban Sikorski azt mondja Jacek Rostowski akkori pénzügyminiszternek, hogy a lengyelek naivan azt hiszik, az Egyesült Államok növeli biztonságukat. Vulgáris nyelvet használva minősítette ennek értelmetlenségét, és megjegyezte, hogy a lengyel–amerikai szövetség elidegeníti az oroszokat és a németeket.

A varsói külügyminisztériumban addig nem akartak megjegyzést fűzni az ügyhöz, amíg az egész beszélgetés meg nem jelenik, így azt sem erősítették meg hivatalosan, hogy Sikorski hangja hallható a felvételen. A Wprost ma szándékozza közreadni a hangfájlokat.

Michal Lisiecki, a hetilap kiadója tegnap a Twitter-oldalán elárulta, hogy a szóban forgó tavalyi találkozót a külügyminisztérium közelében egy étteremben tartották meg. A vendéglátóhelyet Varsóban dolgozó diplomaták is előszeretettel keresik fel munkaebédek-vacsorák céljából. Ennek a jelenleg zajló lehallgatási botrány szempontjából lehet jelentősége.

Korábban már Marek Belka jegybankelnök és Bartolomiej Sienkiewicz belügyminiszter törvénytelenül lehallgatott beszélgetése és a Wprost szerkesztőségében végrehajtott éjszakai razzia szorult helyzetbe hozta Donald Tusk miniszterelnök kormányát. A központi bank elnöke és a miniszter arról beszélgetett, hogyan segíthetné a bank a kormányzó párt újraválasztását 2015-ben.

Megfigyelők szerint immár az előre hozott választások sem zárhatók ki. A nemzeti-konzervatív ellenzék vezére, Jaroslaw Kaczynski ma a különböző ellenzéki pártokkal tárgyal egy bizalmatlansági indítványról a Tusk-kormánnyal szemben.