2024. április 20., szombat

Tízezer néző a II. Vajdasági Vágtán

Tornyos, Bácsfeketehegy és Bácskossuthfalva képviselik Vajdaságot a Nemzeti Vágtán - Szabadkára került a csikó

Szombaton óriási érdeklődéstől övezve került sor a Nemzeti Vágta előfutamára, a II. Vajdasági Vágtára. A zobnaticai lóversenypálya lelátói idén is zsúfolásig megteltek, mintegy 10 ezer ember volt kíváncsi a lovassport ezen ünnepére. Az előfutamon 23 vajdasági magyarlakta település lovasai küzdöttek meg a budapesti Nemzeti Vágtára való bejutásért.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

II. Vajdasági Vágta ünnepélyes megnyitóján először Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója üdvözölte a közönséget a vágta szervezőbizottságának nevében. Bunford elmondta, hogy mindenkit, aki ellátogatott a vágta színhelyére, valamilyen különleges kapcsolat köt a lóhoz.

– Az életben nincs még egy olyan bensőséges titok, mint amilyen a ló és lovasa között ki tud alakulni. Talán ehhez a titokhoz lehet hasonlítani azt az erős kapcsot, ami a lovat kedvelő emberek között tud kialakulni, függetlenül attól, hogy milyen nyelven beszélnek, és a világ mely táján látták meg a napvilágot – mondta Bunford, hangsúlyozva: nagyon fontos, hogy a Vajdasági Vágtának komoly hagyománya alakuljon ki.

– Tavaly július 27-én úgy beszéltük meg, hogy ebből a nagyszerű történetből hagyományt teremtünk itt a Vajdaságban. Ennek az eseménynek olyan erős gyökereket kell ereszteni a bánáti, a bácskai és a szerémségi földbe, mint amilyen gyökerekkel kötődik ehhez a tájhoz a Szent István-napi ünnepség, a Durindó és a Gyöngyösbokréta, vagy a Vajdasági Ünnepi Játékok – mondta Bunford.

A II. Vajdasági Vágtát Székely Tibor hagyományőrző huszárezredes, a vágta kapitánya nyitotta meg. Székely elismerően szólt a szervezők munkájáról és a tavalyi vágta sikeréről.

– Örömmel jelenthetem, hogy a tavalyi előfutamok közül az itteni versenynek volt a legtöbb nézője. A vágta egyszerre nemes verseny és tisztelgés őseink előtt. Tisztelgés azok a magyar lovaskatonák, huszárok előtt, akik vitézségükkel világhírűvé tették a magyar könnyűlovasságot és megajándékozták a huszár szóval a világ szinte minden nyelvét – mondta Székely, majd arról is szólt, hogy a vágta jelszava: Bátorsággal és becsülettel!

E szavak hallatán méltó történelmi személyeket állítunk példaként, s épp ezért a VII. Nemzeti Vágta megemlékezéseinek a középpontjába a hét magyar vezért állították, hangoztatta a vágta kapitánya.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Székely beszédét követően bevonultak a községek színeiben induló versenyzők és letették a vágta esküjét. Az ünnepi eskütétel után a Felszállott a páva vetélkedő győztesei, a topolyai Cirkalom néptáncegyüttes lépett fel bodrogközi táncokkal, a Csalóka zenekar zenei kíséretével.

Az ünnepi megnyitót követően megkezdődtek a II. Vajdasági Vágta előfutamai. Az öt előfutamon a 23 versenyzőből 5 jutott tovább a döntőfutamba. Az előfutamok után Puszta-ötös és csikós bemutatóra került sor a Tegyünk Izsákért Egyesület szervezésében, amit 1800 méteres ügetőfutam, a kettes fogathajtók szinkronhajtó versenye, 2200 méteres páros fogathajtó futam és a négyes fogathajtók szinkronhajtó versenye követett.

A II. Vajdasági Vágta mindent eldöntő döntőfutama előtt került sor a Budapesti Nemzetközi Vágta előfutamára, amit ez alkalommal Víg Dániel nyert Gliban nevű lovával. Az idén Bácsfeketehegy, Bácskossuthfalva, Péterréve, Kishegyes és Tornyos jutott be a döntőfutamba. Egy izgalmas vágtát követően a tornyosi Nagy Norbert meggyőző fölénnyel nyerte a futamot Bahija Bársony nevű 12 éves kancájával. Második a bácsfeketehegyi Davidovity Dejan lett Likra nevű lovával, a harmadik helyért viszont szoros küzdelem folyt a bácskossuthfalvi Kósa Maja és a kishegyesi Cékus Árpád között. Végül Kósa Dolli nevű lovával futott be harmadikként.

A döntőfutamot a ünnepélyes díjátadás követte, majd a budapesti Operettszínház művészei: Faragó András, Langer Soma és Gróf Gréta tartottak koncertet.

A II. Vajdasági Vágtát a Vajdasági Magyar Szövetség és a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány szervezték, fő támogatók a Sat-Trakt telekommunikációs vállalat, a Masterplast Group International, a Bunford Ménes és Szabadka Város voltak.

Zobnaticán kisorsoltuk kvízjátékunk nyerteseit

A II. Vajdasági Vágta műsorának szerves részeként kisorsoltuk kvízjátékunk nyerteseit is. Mint ismeretes, olvasóinknak 5, a Vajdasági és a Nemzeti Vágtával kapcsolatos kérdésre kellett helyes választ adniuk, a kitöltött szelvényeket összegyűjteniük és beküldeniük szerkesztőségünkbe. A több száz beérkezett boríték közül hármat húzott ki alkalmi „munkatársunk”, Fütyü Anita a zobnaticai pálya színpadán felállított üvegdobozból, a válaszok helyességét pedig a szintén alkalmi háromtagú bizottság, Ökrész Rozália, a Magyar Szó Kft. igazgatónője, Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője és Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke ellenőrizte. Olvasóink jól tájékozottnak bizonyultak, mindegyik válasz helyes volt, így azonnal ki is lehetett hirdetni játékunk nyerteseit.

Nyerteseinknek ezúton is gratulálunk, és kérjük őket, az ajándék átvétele részleteinek megbeszélésével kapcsolatban hívják fel a 064/8055-007 telefonszámot.