2024. április 19., péntek

A Megatrend-botrány a jéghegy csúcsa

A Megatrend-affér is azt bizonyítja, ma Szerbiában az egyik legkifizetődőbb biznisz a magánegyetem működtetése.

Mića Jovanović, a Megatrend tulajdonosa, aki az elmúlt napokban a botrány hatására volt kénytelen lemondani rektori titulusáról, soha nem titkolta, hogy a Szerbiai Szocialista Párt támogatását élvezi. Birodalmának falait szilárdnak tudta mindeddig, hisz Žarko Obradović korábbi oktatási miniszter dékánja és minisztersége idején is tanára volt ennek a magánegyetemnek (jelenleg is az). De ahogy Obradović mostanság félretett, ejtett káder szocialista körökben, úgy Mića Jovanović kártyavárbirodalma is könnyedén összeomolhat. Nagyon sok vezető funkcióban levő személy érdeke azonban továbbra is azt diktálja, hogy ne bántsák ezt a magánegyetemet, ne vizsgálják ki, hogyan szereztek itt egyetemi diplomát, magiszteri és doktori titulust (a Megatrend most lemondott rektora korábban nyíltan kérkedett azzal, hogy a Szerbiai Szocialista Párt és a Szerb Haladó Párt egyes káderei náluk szereztek tudományos fokozatot). Az egyik esztrádüdvöske is itt szerzett doktori titulust, és mint a Wikipédián található életrajzában is olvasható, két fellépése között a Megatrend megbecsült tanára.

Mića Jovanović busásan meggazdagodott, két magánrepülőgépe egyikével röpült el Londonba, hogy elhozza a bizonyítékot, ő igenis ott szerzett doktori titulust, csak épp belegabalyodott a hazugságokba, hogy ez melyik évben és az általa felsorolt három felsőoktatási intézmény közül melyikben is történt. És nem stimmel a doktori dolgozat címe sem, sőt az sem világos, egy londoni doktorálás után, miért is kellett a maribori egyetemen még egy doktori titulust szereznie. És ha állítólag 7,2, illetve 7,5 volt az átlageredménye egyetemi tanulmányai során, hogyan tanulhatott tovább, hisz ha jól emlékszünk, ehhez mindig a 8,5-ös átlag volt az alapkövetelmény. Most az újságírók azt is kiderítették, hogy hangzatos mese volt az is, hogy a Megatrendnek bécsi, londoni, illetve valahol Japánban kihelyezett tagozatai működtek. De jó egyetemistacsalogató volt ez is.

A botrány úgy pattant ki, hogy három szakember Nebojša Stefanović belügyminiszter doktori munkájának egy részét plágiumnak minősítette. Egyesek azt állítják, Mića Jovanović – aki mentora volt a miniszternek – nem keveredett volna az ügybe, ha tartja a száját, és nem nevezi nyilvánosan ezeket a doktori címmel rendelkező szakembereket olyan diákoknak, akiknek nem volt okosabb dolguk, mint Stefanović doktori disszertációját elemezgetni. Ez sokkal inkább felborzolta a kedélyeket, mint az, hogy azonnal „csípőből” politikai üldözésnek minősítette az egész botrányt. Még hétfőn is azt mondta a Megatrend hallgatóihoz intézett beszédében, hogy élvezi a legfelsőbb körök támogatását, amellyel kivívta Vučić miniszterelnök rosszallását, mert most, amikor az EU-csatlakozás körüli teendők végzése, a gazdaság talpra állítása lenne a legfontosabb feladat, nincs szükség a hatalom csúcsán levőknek, hogy ilyen botrányba keveredjenek. Vučić miniszterelnök néhány napja egy tévéinterjúban védte belügyminiszterét, mondván, olvasta Stefanović doktori disszertációját, és habár nem tartja hibátlannak, szerinte nem rossz. Ám ha bebizonyosodik a plágiumgyanú, „Nebojša tudja, mit kell tennie”. Mert nyilvánvaló, hogy ilyen esetben a lemondás az egyetlen becsületes tett.

Nebojša Stefanović belügyminiszter plágiumgyanús ügye felkavarta a kedélyeket politikai és egyetemi körökben is. A Megatrend bizottsága mindent rendben talált a doktori munka körül, de a miniszter doktori disszertációjának felülvizsgálatát már 1100 hazai és külföldi tudós követeli. Tíz belgrádi egyetemi kar kezdeményezésére a Belgrádi Egyetem Szenátusa is bizottság alakítását javasolja a belügyminiszter doktori disszertációjának felülvizsgálata ügyében. Srđan Verbić oktatási miniszter a minap még azt nyilatkozta, a Megatrend bizottsága véleményt nyilvánított Stefanović miniszter doktori disszertációjától, amit a minisztériumban tiszteletben tartanak, és ő nagyon reméli, nem neki kell a minisztertársa doktori disszertációját vizsgáló bizottságot létrehoznia, mert ez az egyetemi autonómia megsértése lenne (az egyetemi autonómiát az elmúlt 25 évben hol lábbal tiporta a hatalom, hol egyes egyetemi karok, egyetemek erre hivatkozva hajtottak végre olyasmit, ami kivívta a közvélemény egy részének a rosszallását). Persze, ha a politikai helyzet úgy kívánja, megalakítja ő ezt a bizottságot, mondta a miniszter. Ha mégis olyan reakciókkal kell szembenézni, amelyek kétségbe vonják minisztertársa doktori disszertációjának a hitelességét, illetve azt, hogyan kapott a Megatrend működési engedélyt, ez majd ennek az egyetemnek a most folyamatban levő akkreditációján keresztül kerül igazán szóba. A legfrissebb hírek szerint az Országos Felsőoktatási Tanács alakítja meg a bizottságot, amely Srđan Stanković, a felsőoktatási tanács elnökének nyilatkozata szerint „felülvizsgálja a szerbiai egyetemeken folyó doktori tanulmányokat. A Szerbiai Akkreditációs Bizottság két tagja is tagja lesz a bizottságnak, amelynek azt kell vizsgálnia, a mentorok megfelelő képesítéssel rendelkeznek-e”. Úgy tűnik, még mindig folyik a huzavona, hogy ki szorítsa meg azt a bizonyos forró gesztenyét.

Az oktatási miniszter korábban azt nyilatkozta, bizonyos felmérések szerint külföldön a szerbiai doktori disszertációk tíz százalékát plágiumnak tekintik. Most készül az új felsőoktatási törvény, a botrány kapcsán remélhetőleg beépítik az ellenőrző mechanizmusokat is. Arról nem is szólva, hogy a Megatrend-ügy csak a jéghegy csúcsa. Köztudott, bizonyos magánegyetemek vagy egyetemi karok meghatározott profilú politikai káderek képzését, kibocsátását szolgálják, ahogyan azt a minap dr. Žarko Korać, a Belgrádi Egyetem nyugalmazott tanára a Szabad Európa Rádiónak nyilatkozta. És akkor arról most még nem is szóltunk, hogy külföldön vannak olyan ügynökségek, amelyek arra specializálódtak, hogy hitelesnek tűnő egyetemek szabályosnak tűnő diplomáit kreálják, és már bebizonyosodott, hogy Szerbiában is voltak/vannak olyan személyek, akik igénybe is vették ezt a szolgáltatást.