2024. április 20., szombat

Évadzáró egy kultikus előadással és palacsintával

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház sikeres évadot zárt, amelyben voltak kemény és felemelő pillanatok is

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház évadzáróján egy hat évvel ezelőtti előadást láthatott ismét a közönség, a Turbo Paradisót, amelyet akkoriban itthon és régiószerte nagy sikerrel játszottak. Még repertoáron szerepel, de ma már ritkábban játsszák ezt az előadást, amely olyan időszakban született, amely meghatározta e társulat későbbi munkásságát. A mai ember életében az erőszak sokféle formája jelen van, de az előadásban hangsúlyosan megjelennek a délszláv háborúban elkövetett kegyetlenkedések, erőszakos cselekedetek, valamint ezek következményei, és ez olyan téma, amellyel 2008-ban, amikor Urbán András megrendezte ezt az előadást, még a térségben nem sok színház foglalkozott.

Az előadásban Béres Mártát, Mezei Kingát, Szilágyi Ágotát, Mikes Imre Eleket, Mészáros Gábort, Mészáros Árpádot láthatta az évadzáró közönsége.

Az előadás után a színház udvarán palacsintával kínálták meg a közönséget. Urbán András igazgató is sütötte a palacsintát, és közben kérdésünkre elmondta: sikeres évad van mögöttük, ez az időszak anyagi téren is nehéz volt, de fáradtak is az elmúlt évek megfeszített tempójától. A napokban nevezték ki ismét a Kosztolányi színház igazgatójává, és mint ennek kapcsán megjegyezte, ha bizonyos dolgok átgondolásra kerülnek, esetleg átalakulnak is, de annyi bizonyos, művészeti értelemben, koncepció tekintetében a jövő évadban is folytatják azt az utat, amelyet megkezdtek. Nagyon hasznos évad van mögöttük, amelyben voltak kemény és voltak felemelő pillanatok is.

Az évadzáróra megjelent a Desiré News első száma Sirbik Attila szerkesztésében.