2024. április 19., péntek

„Egy díva távozott közülünk”

Pénteken gyászülésen búcsúztak Heck Paula nyugalmazott színésznőtől

Gyászülésen vettek búcsút Heck Paula nyugalmazott színésznőtől, aki június 18-án a 89. születésnapján hunyt el Szabadkán.

Heck Paula 1955 és 1975 között a Szabadkai Népszínház magyar társulatának ünnepelt művésznője volt. Szép énekhangja folytán operettek primadonna szerepeit játszotta, valamint drámai alakításai is sikeresek voltak. Korai nyugdíjba vonulása után jótékonysági rendezvényeken lépett fel, verset írt, festett. Két évvel ezelőtt tért vissza a színpadra, amikor Tolnai Szabolcs Éljen a szerelem! című előadásában állt ismét közönség elé a Kosztolányi színházban.

A Kosztolányi Dezső Színházban megtartott gyászülésen Ágoston Pribilla Valéria, Szabadka polgármesterének kulturális tanácsadója azt idézte fel, hogy Heck Paulát sokan a délvidéki magyar színjátszás Honthy Hannájának nevezték. A rivaldafényből méltánytalanul korán háttérbe kényszerült színésznő nyugdíjba vonulása után is bárhol fellépett, ünnepelte a közönség. Ljubica Ristovski, a szabadkai Népszínház igazgatója azt emelte ki, habár Heck Paula csak 20 évet töltött e teátrum színpadán, nagyon sokat tett le a művészet asztalára, számos szép szerepet és több díjat mondhatott magáénak.

– Egy díva távozott közülünk – e szavakkal kezdte visszaemlékező méltatását Andrási Attila, a Népszínház magyar társulatának vezetője, mint mondta, Heck Paula korának talán egyik legfényesebb csillaga volt. Andrási arra is emlékeztetett, abban az évben ment végig utoljára a városon csilingelve a villamos, amikor Heck Paula távozott a színpadról.

Urbán András, a Kosztolányi színház igazgatója azt idézte fel, e színház fiatal társulata Heck Paulát majd négy évtizeddel nyugdíjba vonulása után ismerte meg az Éljen a szerelem! próbái alatt, egy színházi kor utolsó üzenetét hozta el hozzájuk és a közönséghez. Felkészültség, a színészi hivatás iránti végtelen alázat jellemezte.

Basity Gréta előadásában Heck Paula verseiből hallhattunk kettőt.

A művésznő temetése szombaton 14 órakor lesz Bezdánban.