2024. március 29., péntek

Alvilági kapcsolatok a belügyminisztériumban

Az államvezetőség a rendőrség mély átalakítását helyezte kilátásba

A belügyminisztériumban, a rendőrségen belül uralkodó helyzettel foglalkozó megbeszélést követően, melyen Tomislav Nikolić államfő, Aleksandar Vučić kormányfő és Nebojša Stefanović belügyminiszter vett részt, pénteken az államfő intézett beszédet a polgárokhoz. Kijelentette: a bűnszervezetek kapcsolatokkal, segítőkkel rendelkeznek a minisztériumban, így kerülik el azt, hogy az igazságszolgáltatás elé állítsák őket. A polgárok sem elégedettek, de a kormány és maga sem elégedett a bűnözés ellen folytatott harc eredményeivel a rendőrségen belül, tette hozzá, s arra szólította fel a kormányt, hogy tisztességes, a bűnözés ellen meggyőződéssel harcoló személyeket állítson a fontos tisztségek betöltésére. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a rendőrség felelős személyeinek szakszerűtlen viszonyulása következtében egyszerűen elképzelhetetlen a korrupció és a bűnözés ellen folytatott megfelelő harc lefolytatása.

– Másfelől számos rendőr az életét is kockára tette annak érdekében, hogy őrizze az állam és a polgárok biztonságát. Határozottságukról és merészségükről tettek tanúbizonyságot. Miattuk lenne különösen fontos, hogy a belbiztonság szavatolásával megbízott intézményt ismét a morál, az igazságosság határozza meg – értékelte az államelnök.

ikolić meggyőződésének adott hangot, hogy a kormány megteszi majd a megfelelő lépéseket, ezekről jelentést is kért, hogy azokat megvitathassa a Nemzetbiztonsági Tanács is. Kiemelte, hogy Szerbia fejlődése és egy magasabb életszínvonal elérése elképzelhetetlen olyan körülmények között, melyeket a bűnszövetkezetek befolyásolnak. A társadalomnak egy olyan alapját kell lefektetnünk, melyben semmi helye sincs a bűnözésnek – állapította meg.

– A polgárok joggal várják el, hogy az állam egy biztonságos, félelem nélküli életet szavatoljon a számukra. Az emberek rendőrségbe vetett bizalmát annak eredményessége határozza meg. A reformok folytatására, egy politikamentes és hatékony szolgálatnak a létrehozására van szükség – fejtette ki Nikolić.

Az állam vezetőségének belügyi helyzettel kapcsolatos ülésére Aleksandar Vučić azon kijelentését követően került sor, melyben a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a társadalmi élet legkülönbözőbb szféráiból érkeznek támadások az állam és kormánya ellen, s hogy Szerbia reagálni fog ezekre a jelenségekre. Pár nappal korábban Milo Đukanović montenegrói kormányfő megjegyezte, hogy a szerb médiában megjelenő egyes sorok kísértetiesen emlékeztetnek a 2003-ban – Đinđić meggyilkolása előtt – napvilágot látott cikkekre. Darko Šarić drogbáró a minap vallomásában azt mondta, hogy a rendőrség bűnüldözési szolgálatának élén az alvilágban Papaja tábornokként ismert bűnszervezetekkel együttműködő személy áll, akit közben hazugságvizsgálóval vallattak ki, s aki a közlemény szerint sikerrel vette e vizsgálatot. Pénteken Šarić ügyvédjei is hazugságvizsgálót kértek ügyfelük számára, hogy bizonyíthassa igazát.

A rendőrségen belüli állapotokról nyilatkozva Jadranka Joksimović tárca nélküli miniszter közölte, hogy nehéz reformok előtt állunk, mellyel szemben a belügyminisztériumon belül igen nagy lesz az ellenállás, mert a rendőrség a mögöttünk álló időszakban, több mint két évtizeden keresztül, párhuzamos intézményként, párhuzamos államként működött. Kijelentését pontosítva közölte, hogy az államnak olyan egyénekkel gyűlik majd meg a baja, akik évek óta folyamatosan visszaélnek helyzetükkel. Hozzátette: ha elegendő bizonyíték gyűlik össze valaki ellen az efféle magatartásmódról, akkor mi sem számít normálisabbnak annál, hogy az illetőt leváltsák.

Mile Novaković, a belügyminisztérium egykori bűnüldözési osztályvezetője, aki a Đinđić meggyilkolása után végrehajtott Sablja fedőnevű akciót vezette, sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az állam okok és bizonyítékok nélkül próbálja befeketíteni a rendőrséget. Veszélyesnek nevezte az effajta viszonyulást, mert olyan hangulatot teremt, melyben minden leváltott személyt összefüggésbe hoznak majd a maffiával.