2024. április 19., péntek

Öt fiatal halt meg egy közúti balesetben

A közlekedési miniszter szerint hamarosan elkészítik az új közlekedésbiztonsági stratégiát

A híreket figyelve szinte egyetlen nap sem múlik el közlekedési baleset nélkül. Fel sem ocsúdtunk az újvidéki tragédiából, pénteken ismét fiatalok halálhírével volt tele a sajtó. Batajnicánál, az Újvidékre vezető autóúton öt tizenkilenc éves fiatal halt szörnyet egy közlekedési balesetben. A rendőrségi helyszínelés szerint a nagy sebességgel haladó Audi A3 típusú személygépkocsi hajnalban ismeretlen okból megkerülte az elterelő táblát, és egy épülőfélben lévő felüljárónak ütközött. Amikor a sofőr észrevette, hogy nincs több aszfalt, megkísérelt lefékezni, de a nagy sebesség miatt az autó a gödör falába csapódott, az utasok pedig azonnal életüket vesztették.

A baleset után Zorana Mihajlović közlekedésügyi miniszter bejelentette, hogy a nemzeti közlekedésbiztonsági stratégiát 20 napon belül befejezik. Reményei szerint a stratégia hatályba lépésével csökkenni fog a közúti balesetek száma.

– Szigorítani fogjuk a sofőrök kötelezettségeit, a személygépkocsik műszaki ellenőrzését és az útkarbantartó vállalatok kötelezettségeit. Biztonságos sofőrökre, biztonságos járművekre és biztonságos utakra van szükségünk, és idáig ezek közül egyik sem valósult meg – mondta a közlekedésügyi miniszter.

Az új stratégia szerint az eddiginél sokkal több közlekedési rendőr járőrözik majd a közutakon, a közúti ellenőrzések szigorúbbak lesznek, a rendőrségen belül jobb kommunikációt építenek ki a közlekedési rendőrökkel és a szabálysértési bíróságokkal, megszigorítják a hivatásos sofőrök engedélyének megszerzését, valamint a járművek műszaki állapotáról szóló igazolásokat kiadó vállalatoknak is megfelelő licenccel kell majd rendelkezniük.

– A szerbiai jogszabályok szerint egy gyermek hároméves koráig köteles csak gyermekülésben utaznia, az unióban azonban sokkal szigorúbbak a kritériumok. Ezen is változtatunk – jelentette be a miniszter.

A nagyobb közlekedésbiztonság érdekében három éven belül 1100 kilométernyi utat újítanak majd föl, fűzte hozzá.

Vladimir Rebić, a közlekedési rendőrség megbízott főparancsnoka szerint a halálos kimenetelű közlekedési balesetek leggyakoribb oka a nagy sebesség.

– A sofőrök között a csupán egyéves gyakorlattal bíró személyek okoznak leggyakrabban balesetet, de növekvő tendencia figyelhető azok között a sofőrök között is, akiknek öt-hat évnyi gyakorlatuk van – mondta Rebić.

Véleménye szerint az autósiskolák kevés hangsúlyt fektetnek a fiatal sofőrtanoncok közlekedésbiztonsági oktatására. Hozzátette, közlekedésbiztonsági gondot okoz az is, ha egy fiatal nem megfelelő gyakorlattal és tudással kerül ki a közútra, néhány éven belül ugyanis feloldódik a félelme, de megfelelő gyakorlatra mégsem tesz szert.