2024. április 19., péntek

Újabb olasz befektető Nagybecskereken

A Sitip 12 millió eurós beruházásáról kötött tegnap szerződést

Tegnap a nagybecskereki városházán 12 millió eurós beruházásról szóló szerződést írt alá Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere és Djankarlo Pecoli, a Sitip kompánia vezérigazgatója. A szerződés értelmében az olasz beruházó az Északnyugat-Elemér ipari övezetben termelési csarnokokat épít. Rövidesen megkezdődnek a földmunkálatok. A városi képviselő-testület döntése értelmében a Sitip az eddiginél olcsóbban, fél áron vásárolhatott telket az ipari övezetben. A tízhektáros parcella piaci értéke 89,3 millió dinár, az olasz beruházónak 44,65 millió dinárért adták el. Ezt jóváhagyta a szerbiai kormány is.

Djankarlo Pecoli kijelentette, hogy az autóiparban használatos szintetikus és elasztikus szöveteket gyártó bergamói társaság 12 millió eurót fektet be nagybecskereki üzemébe, amely – ha minden a tervek szerint halad –, 2015 ősszén megkezdheti a termelést. Kezdetben 150 dolgozót alkalmaznak, számukat azonban később, a termelés kibővítésével háromszázra növelik. Az első munkacsarnokuk 12 500 négyzetméteres lesz, később még egy 52 500 négyzetméteres munkacsarnokot terveznek építeni. Mint mondta, ez év januárjában érkeztek először Nagybecskerekre, és rövid idő alatt sikerült közös nevezőre jutniuk az önkormányzattal. Ebben az is segített, hogy a Béga menti városban már van gyárcsarnoka két olasz társaságnak, a Moditalnak és a Fulgarnak. Ez utóbbi üzleti kapcsolatban áll a Sitippel.

Čedomir Janjić hangsúlyozta, hogy a helyi önkormányzat elsődleges célja az új munkahelyek teremtése, és a Sitip beruházása is ezt a célt szolgálja. A szerződés aláírását több hónapig tartó tárgyalások előzték meg.