2024. április 25., csütörtök

Drogba mindig betalált a dél-amerikaiak ellen

A kolumbiai és az elefántcsontparti válogatott is sikerrel vette az első fordulót: Kolumbia Armero, Gutiérrez és Rodriguez góljával magabiztos, 3:0-s győzelmet aratott Görögország fölött, míg Elefántcsontpart Bony és Gervinho találatával hátrányból fordítva verte 2:1-re Japánt.

Ez a mérkőzés olyan lesz, mintha a csoport döntője lenne – mondta az elefántcsontparti válogatott szövetségi kapitánya, Sabri Lamouchi. A 42 esztendős francia szakember szerint az a csapat, amelyik megnyeri a mérkőzést, gyakorlatilag továbbjut a csoportból. Az elefántok első alkalommal léphetnének tovább az egyenes kieséses szakaszba: eddigi két világbajnoki szereplésük során, 2006-ban és 2010-ben ez nem sikerült nekik. Lamouchi kitért csapata legnagyobb sztárjára, a japánok ellen csereként beálló Didier Drogbára is, akinek kezdőcsapatba jelölésén erősen gondolkodik.

Az emberek szeretik őt, de meg kell érteniük, hogy sérülésből tért vissza – mondta Lamouci a 36 esztendős támadóról. Drogbának igen jó a mutatója a dél-amerikaiak ellen: 2006-ban Argentínának, 2010-ben pedig Brazíliának is gólt lőtt.

Görögország ellen bizonyítottuk, hogy tudunk jól játszani, helyzeteket kialakítani, és be is lőjük azokat – dicsérte együttesét a Kolumbiát irányító, 42 éves argentin José Pekerman, aki kifejtette, az első mérkőzésén minden játékosa úgy teljesített, ahogy elvárta, így csapata magabiztosan várja a folytatást. A két válogatott világbajnokságon korábban nem találkozott. Elefántcsontpart az afrikai résztvevők közül egyedüliként szerzett három pontot a torna első fordulójában, Ghána, Algéria és Kamerun vereséggel, Nigéria pedig gól nélküli döntetlennel kezdett. A kolumbiaiak legnagyobb sztárja, Radamel Falcao sérülés miatt nem lehet ott a vb-n, s Pekermannak újabb gondjai adódtak, ugyanis megsérült Carlos Bacca: a Sevilla csatára szinte biztos, hogy nem léphet pályára. Jó hír viszont a kolumbiaiak számára, hogy Fredy Guarín, a milánói Inter csatára letöltötte az eltiltását, így ő már a csapat rendelkezésére áll. Valószínű, hogy Guarin a kezdőcsapatban kap helyet, amelyben így elveszíti helyét Abel Aguilar, s könnyen megtörténhet, hogy Victor Ibarbo helyét Juan Quintero veszi át. A csatársorban Pekerman választhat, hogy ismét Teo Gutiérreznek szavaz bizalmat, aki gólt lőtt a görögök ellen, vagy az őt váltó Jackson Martineznek, a Porto csatárának.

A két csapat még sosem találkozott egymással. Kolumbia kétszer mérkőzött a vb-n afrikai csapattal: 1990-ben kikapott Kameruntól, nyolc évvel később pedig legyőzte Tunéziát. Elefántcsontpart a vb-ken háromszor nyert, s kétszer hátrányból fordított: a C csoport első fordulójában Japán ellen, nyolc éve pedig Szerbia és Montenegrót győzte le 3:2-re, úgy, hogy Žigić és Ilić góljával Ilija Petković kiválasztottjai már a 20. percben 2:0-ra vezettek. Elefántcsontpart 11 gólt lőtt a vb történelmében, s ebből hét a hatvanadik perc után született, ebből is látszik, hogy Drogbáék jól bírják a terhelést. A hét meccsükön csak egyszer fordult elő, hogy nem született gól: 2010-ben Portugáliával gól nélküli döntetlent játszottak.

Kolumbia–Elefántcsontpart

Helyszín: Brazíliaváros (Mané Garrincha Nemzeti Stadion, 69 432 férőhely)

Kezdés: 18 óra (HRT1, m1, RTS2)

Játékvezető: Howard Webb (angol)

Várható kezdőcsapatok:

Kolumbia: Ospina – Zúniga, Zapata, Yepes, Armero – Sánchez, Aguilar – Cuadrado, Rodríguez, Ibarbo – Gutiérrez.

Elefántcsontpart: Barry – Aurier, Zokora, Bamba, Boka – Tioté, Yaya Touré, Serey Die – Kalou, Drogba, Gervinho.