2024. március 29., péntek

Negyven év Musićnak

A bíróság a lehető legszigorúbb büntetést látta indokoltnak, egyetlen enyhítő körülményt sem találtak

Darijan Musićot megismételt büntetőeljárás után tegnap 40 év börtönbüntetésre ítélte a Felső Bíróság – közölte a 021-es Rádió. A fiatalember 2012 novemberében meggyilkolta Vladislava Červenko újvidéki lányt. Utána a Facebookon közzétette, hogy azért ölte meg, mert „fűvel-fával megcsalta az alatt az idő alatt, amíg ő börtönben ült”, valamint azt, hogy „nem az volt a célja, hogy a lány meghaljon”. Vladislava családjától akkor sajátságos manírban bocsánatot kért.

Az ítélethirdetés alkalmával elhangzott, hogy Musić különös kegyetlenséggel követte el tettét, együttérzés nélkül verte barátnőjét, súlyos, halálos sérüléseket okozva neki. Tamara Radović bírónő hangsúlyozta, hogy Musić ütéseivel szándékosan szenvedést akart okozni a nőnek, a holttesten jól látszott, hogy egyetlen testrésze sem maradt épen, mindenhol lesújtott rá. A szakemberek szerint Vladislava halála előtt nagyon szenvedett, az 1–10 fájdalomskálán 8-9-es szintet ért el. Mintegy tízperces kínszenvedést élt át, utána elvérzett.

A bírónő megmagyarázta azt is, hogy a gyilkosság után Musić teljesen céltudatosan viselkedett, ellenőrizte az épület biztonsági kameráinak felvételeit, hogy jár-e valaki a lépcsőházban, és előkészített hátizsákját a szökésre. A szakemberek figyelték a gyilkos viselkedését, megállapították, hogy ignorálja mások érzelmeit. Ugyancsak a pszichológiai szakértők állítják azt, hogy Musić igenis emlékszik tettére (noha a tárgyaláson azzal védekezett, hogy nem tudja felidézni a történteket), mivel minden másra vissza tud emlékezni korábbi életéből, állítása orvosilag alaptalan. Az amnéziát a büntetés csökkentésének reményében találta ki. Tekintettel a fent felsoroltakra, Radović bírónő csupán a lehető legszigorúbb büntetést látta indokoltnak esetében, a bírói tanács egyetlen enyhítő körülményt sem talált.

Musić nem vett részt az ítélethirdetésen, ez törvényes joga. Vladislava Červenko hozzátartozói és barátai elégedettek a büntetéssel. A lány apja úgy véli, hogy a bírónő ítéletével bebizonyította azt, hogy bátrabb, mint kollégáinak többsége a bíróságokon.

Az első büntetőeljárás során Musićot 35 év börtönbüntetésre ítélték, a Fellebbviteli Bíróság azonban új tárgyalást követelt, arra hivatkozva, hogy az eljárás során megsértették a szabályokat, valamint hogy az ítélet érthetetlen és ellentmondásos. A tárgyalás idején gyakran szerveztek utcai tiltakozásokat, a nyilvánosság nagy figyelemmel kísérte a fejleményeket, még az igazságügyi miniszter is közbeszólt: igényt formált az ítéletek felügyeletére, akárcsak a Contrast diszkó esetében hozott ítéletek ellenőrzésére.

Musić ügyében március 11-én kezdődött a második tárgyalás, a gyilkos ekkor jelentette ki azt, hogy nem emlékszik világosan a bűncselekményre. Ügyvédje a büntetés csökkentésének reményében megpróbálta bizonyítani, hogy beszámíthatatlan. Az orvosok viszont azon a véleményen voltak, hogy Musić átlagon felüli intelligenciájú, teljesen beszámítható, semmilyen pszichiátriai problémája sincs.