2024. március 28., csütörtök

Felfelé ívelő kapcsolatok

Érvényben marad minden orosz–szerb gazdasági projektum

Szerbia nem követ el semmi olyat, ami veszélybe sodorhatná meglévő jó viszonyát Oroszországgal – jelentette ki Tomislav Nikolić államfő tegnap a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott megbeszélésen Belgrádban. Az Oroszországgal megvalósított együttműködés a fejlődés és a magasabb életszínvonal kapuit tárja ki Szerbia előtt, ezért ma senki sem ellenzi ezt az együttműködést az országban, tette hozzá a szerb elnök. Már az Európai Unió számára is világos mindez, ezért sokkal megértőbb Szerbia Oroszországgal szembeni külpolitikája iránt, mint korábban – fejtette ki Nikolić. Az államfő és vendége egyetértettek abban, hogy a kapcsolatok magas színvonalon vannak, s hogy minden gazdasági projektum érvényben marad, így a Déli Áramlat projektuma is. Az ukrán válsággal kapcsolatban Nikolić kifejtette, hogy Szerbia aggodalommal figyeli a történéseket, s bízik a konfliktus békés megoldásában. Átadta Lavrovnak a Vlagyimir Putyin elnöknek szánt meghívólevelet a Belgrád felszabadításának hetvenedik évfordulója alkalmából tervezett ünnepségre. Lavrov köszönetet mondott, és megerősítette, hogy Putyin hamarosan véglegesíti októberi belgrádi útjának tervét. Hangsúlyozta, hogy az árucsere-forgalom a két állam között 15 százalékkal növekedett tavaly, ami a kapcsolatok további felfelé íveléséről tanúskodik.

Aleksandar Vučić kormányfő a Lavrovval folytatott megbeszélésen hangsúlyozta, hogy Szerbia stratégiai célja az EU teljes jogú tagjává válni, ugyanakkor megőrizni az Oroszországgal kialakított jó kapcsolatokat is. Köszönetet mondott a külügyminiszternek a Koszovóval kapcsolatos kitartó orosz álláspontért, de a közelmúltban lejátszódott árvízhelyzet ideje alatt nyújtott segítségért is. A gazdasági kapcsolatokról is szó esett, a leginkább az energetikai beruházásokról beszélgettek. Az orosz diplomácia vezetője arról biztosította Vučićot, hogy országa támogatja Szerbia európai útját.

Lavrov kétnapos szerbiai látogatásának második napján Ivica Dačić külügyminiszterrel is tárgyalt. Dačić kiemelt fontosságúnak nevezte a Déli Áramlat befejezését, továbbá azt, hogy a Szerbiai Kőolajipari Vállalat a régió legjobbjává váljék.