2024. március 28., csütörtök

Jövőre lesz ingyenes az ötkomponensű védőoltás

A hiánycikk hamarosan ismét megvásárolható lesz a gyógyszertárakban

A jövő év elejétől ingyenes lesz, azaz a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap fedezi a gyermekek számára az ötkomponensű védőoltás költségeit. Az alap a Sanofi Pasteur gyógyszerkészítőt választotta a tenderen a jövő évi készletek szavatolására. A vakcina a tuberkulózis, poliomyelitis (járványos gyermekbénulás), diftéria (torokgyík), tetanusz (merevgörcs), pertussis (szamárköhögés) ellen nyújt védelmet. Két és fél hónapon át számított hiánycikknek, tegnap megkapta a forgalomba bocsátásához szükséges engedélyeket, s hamarosan ismét megvásárolható lesz.

Aleksandra Gazivoda, az alap sajtófelelőse kifejtette, hogy a gyártóktól kapott információk szerint az ötkomponensű oltóanyagok kisebb mennyiségével még rendelkeznek egyesek, melyet felhasználhatnak azok a szülők, akik kizárólag a vakcinának ezzel a típusával kívánják gyermekeik számára szavatolni a megfelelő védelmet. Az év végéig, ahogyan eddig is, most is megkapja majd minden gyermek a Torlak-féle háromkomponensű védőoltást, mely ugyanolyan védelmet nyújt, az egyedüli különbség a komfortbeli – értékelte a sajtószóvivő. Komfortbeli, mert a Torlak-féle három komponens mellé a gyerekeknek további két komponenst tartalmazó védőoltást is fel kell venni, ami több szúrást jelent – magyarázta Gazivoda.

Emlékeztette a szülőket, hogy amennyiben az idén, saját költségükre megveszik az ötkomponensű oltóanyagot, ügyeljenek annak megfelelő szállítására. A vakcina mindössze húsz percig marad hatásos, ha nem megfelelő hőmérsékleten tárolják, így a legmegfelelőbb, ha hűtőtáskában szállítják azt a rendelőig.