2024. április 25., csütörtök

Szerbia lemaradt a világbajnokságról

Matić benyújtja lemondását

Az első mérkőzésen kiharcolt nyolcgólos előny nem volt elég a szerbiai férfikézilabda-válogatottnak, hogy kiharcolja a 2015-ös katari világbajnokságon való részvételt, miután Vladan Matić kiválasztottjai a vb-selejtezős párharc visszavágóján, Brnóban katasztrofális, 33:21 (18:8) arányú vereséget szenvedtek Csehország ellen, így Jicháék lesznek ott a jövő évi világbajnokságon. Matić a vereség után jelezte, benyújtja lemondását, így a tavaly októberben kinevezett szakember, aki korábban a Pick Szegedet, a Ferencvárost és a Celjét irányította, mindössze nyolc hónapon át irányította a szerb válogatottat. Ez alatt az időszak alatt a vb-s kudarc mellett egy Európa-bajnoki leszereplést is jegyzett a világ legjobb játékosai közé tartozó Momir Ilićtyel, Darko Stanićtyal, Marko Vujinnal felálló válogatott, hiszen a januári Európa-bajnokságon a csoportból sem sikerült továbbjutnia, Franciaország, Lengyelország és Oroszország mögött a csoport utolsó helyét szerezte meg.

A brnói találkozó elején a csehek előbb háromgólos előnyre tettek szert, majd szépen lassan elkezdték azt növelni, így előbb 12:6-ra, majd 15:7-re vezettek, a szünetre pedig már tízgólos előnnyel mentek (18:8). A második játékrészben Szerbia igyekezett, de a csehek magabiztosan megőrizték előnyüket. Vujin nyolc próbálkozásából egy gól sem született, a csehek 14 lerohanásából 13 gól született. A szerb csapat legeredményesebbje Momir Rnić volt, akik négy gólig jutott, Ilić és Ivan Nikčević és Uroš Mitrović is háromszor volt eredményes.

– Egyszerűen nem voltunk jelen a mérkőzésen. A csapatnak nem sikerült megfelelő választ adnia a csehek agresszív játékára. Nagyon sokat hibáztunk, rengeteg gólt kaptunk. Ilyen játék után erkölcsi kötelességem, hogy benyújtsam lemondásomat – mondta Matić, míg Ilić, a Veszprém játékosa csak annyit mondott, hogy nincs miről beszélni egy ilyen találkozó után, amelyen nagyon rosszul játszott a válogatott.

* * *

Nem jutott ki a jövő évi, katari világbajnokságra a magyar férfi kézilabda-válogatott, miután a selejtező vasárnapi, velenjei visszavágóján 32:26-ra kikapott a szlovén csapattól, így összesítésben 54:51-re alulmaradt. Mocsai Lajos együttese az 58. percig továbbjutásra állt...

A vb-részvétel azért is fontos lett volna, mert Katarban olimpiai kvóta, illetve olimpiai selejtezős helyezések szerezhetők, azaz a mostani kudarc azt is jelenti, hogy a válogatottnak nagyon nehéz lesz az útja, ha ki akarja harcolni a 2016-os riói ötkarikás szereplést.

Elsőként ki kell kerülnie a 2016. januári lengyelországi Európa-bajnokságra, ahol az aranyérmes kvótát szerez Rióra. Ha nem sikerül megszerezni az első helyet, akkor olyan helyezést kell elérni, hogy a magyarok előtt szinte csak olyanok végezhetnek, akik a 2015-ös vb-n is előkelő pozíciókban zártak. Ez után következhet a 2016 tavaszán esedékes olimpiai selejtező – egyelőre ismeretlen városban, bárhol a világon –, ahol a kvartett első vagy második helyén kell végezni.

Olyan magasan jegyzett válogatottak, mint például a szerb, a német és a norvég ugyancsak elbuktak a vb-selejtezőn, így velük biztosan harcolni kell majd a z ötkarikás kijutásért.

A világbajnoki selejtező vasárnapi visszavágóján elszenvedett vereség után Mocsai Lajos, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, csapata sok mindent megpróbált, de fizikailag felmorzsolódott.

Mocsai a meccset értékelve úgy fogalmazott: ameddig a csapat bírta erővel, addig uralta az összecsapást.

Sajnos a végjátékra elfogytunk. Többen sérültek voltak, pihentetni kellett őket, de a cserék révén megbomlott az egység. A támadásokban a kritikus szakaszban labdákat veszítettünk, leindítottak bennünket. Tőlünk nem volt senki, aki a végén elvállalta volna a befejezéseket. Komplett kerettel jobban bírtuk volna – mondta az MTI-nek a kapitány, hozzátéve, hogy hazai pályán reálisan lett volna mód 6-7 gólos előnyt szerezni, az most elegendő lett volna.

A jövőről azt mondta: van út az olimpiára.

Az biztos, hogy nehezebb dolgunk lesz, mintha kijutottunk volna a vb-re, de az Eb-n lehet úgy szerepelni, hogy elérhető lesz az olimpiai selejtezős pozíció. Amíg van remény, addig harcolni kell, nem adjuk fel a riói álmainkat! – jelentette ki.

A lefújás után a magyar játékosok letörten ültek az öltözőfolyóson, sokan magukba fordultak csalódottságukban.

Kiadtuk a kezünkből a meccset. A végén összeestünk, támadásban és védekezésben. Pedig nem ért minket meglepetés. Rengeteg volt a hiba a végjátékban. Nem elég ötven percet jól játszani – mondta Nagy László.

Szerbia is az Eb-n

A hétvégén teljessé vált a december 7. és 21. között sorra kerülő, magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság mezőnye.

A selejtezősorozat zárófordulója előtt még négy hely volt kiadó, az 1. csoportból Ukrajna, a 3.-ból Lengyelország, az 5.-ből Szerbia (vasárnap este Nišben Szlovéniát győzte le), a 6.-ból pedig Románia szerezett indulási jogot. Korábban a dánok, a franciák, a szlovákok, a montenegróiak, a spanyolok, a hollandok, a svédek, a norvégok, az oroszok és a németek jutottak ki a kontinensviadalra, amelyen a magyarok és a horvátok a rendező jogán indulnak.

Az Európa-bajnokság mezőnye: Magyarország és Horvátország (rendezők), Dánia, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Montenegró, Németország, Norvégia, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna. A kontinenstorna sorsolására csütörtökön Zágrábban kerül sor.